Microsoft tuo Ubuntun, Suse Linuxin ja Fedoran Windows Kauppaan Fall Creators Updatessa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Microsoftilta todellinen yllätys: Linuxin saa Windowsin osaksi

Julkaistu: 15.5.2017 20:37

Microsoft tuo suositut Linux-jakelut Windows Kauppaan. Niiden pitäisi toimia sellaisenaan Windowsissa, mutta joitakin herkkuja ei nähdä.

Ohjelmistojätti Microsoft teki Build-tapahtumassaan myös Linux-julkistuksia. Microsoft tuo Windows Kauppaan kolme suosittua Linux-jakelua, Ubuntun, Suse Linuxin ja Fedoran, osana ensi syksyn suurta Windows 10 -päivitystä Fall Creators Updatea.

Asiasta uutisoi muun muassa TechCrunch. Linux-jakelut asennetaan suoraan Windows 10:n virallisesta sovelluskaupasta ja ne toimivat niin sanotussa hiekkalaatikossa rinnan Windowsin kanssa. Kaikki kolme Linux-jakelua voivat olla käynnissä yhtä aikaa. Ne eivät ylikirjoita alla toimivaa Windowsia.

Joidenkin mukaan Ubuntu olisi jo saatavilla Windows Kaupasta. IS Digitoday ei sitä kuitenkaan löytänyt. TechCrunchin mukaan Linuxeja ei ole varustettu graafisella käyttöliittymällä, eli käyttäjän on tyytyminen karumpaan, niin sanottuun Bash-komentotulkkiin.

Kyseessä on uusi todiste siitä, että Microsoftin aiempi Linux-viha on väistynyt avoimuusajattelun tieltä yhtiön syleillessä kilpailevia alustoja ahkerasti Windows 10:ssä – aina Androidia ja Applea myöten. Myös iTunes-ohjelmisto on tulossa Windows Kauppaan.

Linux on erityisen suosittu palvelimissa, mutta se on täysin suora kilpailija Windowsille myös tavallisessa työpöytäkäytössä.

Toisaalta Linux-jakelujen tuominen Windows Kauppaan nähdään keinona pitää Linuxista pitävät käyttäjät entistä tiukemmin myös Windowsin käyttäjinä.

Linuxien asennus Windowsiin muuttuu syksyllä siis helpommaksi, mutta ei se edelleenkään ole täysin vailla vippaskonsteja. Käyttäjän pitää ensin kytkeä Windowsissa päälle kehittäjätila ja muuttaa toinenkin Windows-asetus ennen kuin Linuxin voi kaupasta asentaa.

Korjaus: Linuxeja ei ajeta virtualisoidusti toisin kuin jutussa alun perin sanottiin. Lisäksi tarkennettu, että Linuxit toimivat ilman graafista käyttöliittymää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?