Esitä nämä 6 tärkeää kysymystä, kun olet ostamassa televisiota

Nykyaikainen televisio voi tehdä ostajalleen "iphonet", eli siitä voi puuttua kuulokeliitäntä. Se on kuitenkin vain yksi monista asioista, joita ostajan tulisi pohtia.

14.5.2017 9:35

Televisiotekniikka kehittyy hurjaa vauhtia, ja uuden laitteen ostajan tulisi kysyä itseltään tai kauppiaalta useampi kysymys kandidaattilaitteita koskien. Tällä tavalla on mahdollista estää käsiin vanhenevan laitteen hankkiminen, sillä kaupoista saattaa löytyä yhä hyvältä ostoksilta päällisin puolin vaikuttavia laitteita.

1. Onhan televisio uusien standardien mukainen?

Varmista ehdottomasti, että televisiossa on Cable Ready HD- tai Antenna Ready HD -merkintä riippuen siitä, ostatko televisiota kaapeli- vai antenniverkkoon.

Merkinnät vahvistavat, että laitteen sisuskalut pystyvät toistamaan teräväpiirtolähetyksiä maaliskuun 2020 jälkeen. Muuten kanavat pimenevät.

Olet todella huono-onninen, jos tulet hankkineeksi television, jossa ei näitä merkintöjä ole. Mutta joitakin yksittäisiä malleja ilman tätä tukea voi olla yhä myynnissä.

2. Vastaavatko liitännät tarpeitani?

Gigantti Forumin tv-osaston osastopäällikkö Joonas Rökman varoittaa ostajia yhdestä kompastuskivestä, jota ei välttämättä huomaa kuin vasta kotona. Niinkin itsestään selvänä pidetty ominaisuus, kuin perinteinen kuulokeliitäntä, ei enää löydy kaikista televisiomalleista.

– Se on trendi, jolle ei oikein voi mitään samalla tavalla kuin älypuhelimissa. Perinteiset liitännät poistuvat, mutta langattomia vaihtoehtoja löytyy, Rökman viittaa kuulokeliitännän katoamiseen iPhonesta.

Verkkokauppa.comin web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe painottaa langattomuuden merkitystä.

– Tänä päivänä langattomat liitännät ovat erittäin merkityksellisiä, ja tietysti on hyvä olla useita hdmi- ja usb-liitäntöjä. Riippuen siitä, haluatko liittää televisioon erilliset kaiuttimet, mieti millä liitännällä ne haluat televisioon liittää, esimerkiksi optinen tai hdmi.

Toinen yllätys voi tulla vastaan, jos vanhan videonauhurinsa tai vaikka pelikonsolinsa tahtoo kytkeä uuteen telkkuun. Matka lapsuuden muistoihin katkeaa tyypillisesti siihen, ettei nykytelevisioissa juurikaan enää ole tarvittavia scart-liitäntöjä. Tällöin ongelmaa pitää kiertää sovitinkappaleilla.

3. Toimivatko telkkarin palvelut vielä ensi vuonnakin?

Joonas Rökman varoittaa myös älytelevisioiden palveluista. Edullisimpia malleja ei välttämättä päivitetä pitkään, jolloin esimerkiksi Yle Areena tai Youtube saattavat lakata näkymästä. Tällä tavalla on käynyt esimerkiksi Sonyn joillekin malleille.

– Tätä ei voi tietenkään taata mitenkään. Valitettavasti tekniikan kehittyminen asettaa ajoittain vanhoja laitteita tilanteeseen, missä niissä joskus olleita palveluita ei enää kehitetä eteenpäin. Tämä on melko luonnollista ja jo totuttua teknisten laitteiden kehittyessä, katsoo Verkkokauppa.comin Hjerppe.

Yleensäkin halvimmilta malleilta ei kannata odottaa kovin pitkää elinikää. Rökmanin mukaan niissä voi pettää rauta tai sitten softa.

4. Ostaisinko sittenkin älyttömän television?

Mitä erilaisimmat nettiin kytketyt laitteet ovat paljastuneet tietoturvaltaan kyseenalaisiksi, eivätkä älytelevisiot ole poikkeus.

Kaupasta kuitenkin löytyy yhä perinteisiä televisioita niille, jotka pelkäävät älypalvelujen hajoamista tai tietoturvahaavoittuvuuksia. Sekä Gigantin että Verkkokauppa.comin edustajat vahvistavat perustelevisioita vielä olevan tarjolla, joskin ne edustavat pienempää kokoluokkaa.

– 55-tuumainen on nykyään lähestulkoon pienin koko, jota olohuoneeseen ostetaan, ja tuon kokoluokan televisiot lähes poikkeuksetta ovat jo älytelevisioita, Esa Hjerppe huomauttaa.

Tosin mitä tietoturvaan tulee, eivät ostajat ole siitä ilmeisesti vieläkään kiinnostuneita kaikesta uutisoinnista huolimatta. Gigantin Rökman ei muista yhdenkään asiakkaan kysyneen tietoturvasta.

Jos valmistajien tietoturvassa eroja, ne eivät ainakaan ole ilmoittaneet uusista ongelmista Verkkokauppa.comille. Gigantin Rökmanin mukaan valmistajat kyllä tuovat päivityksiä laitteisiinsa suhteellisen tasaista tahtia.

Myös ”älyttömään” telkkariin n mahdollista saada älytelevision palvelut Chromecastin tai Apple TV:n kaltaisella mediatoistimella. Vastaavanlaisia laitteita on tarjolla myös teleoperaattoreilla.

5. Ostaisinko 4k-television?

Jos raha ei aiheuta liikoja esteitä, on ostajan syytä kiinnittää huomiota näyttöjen tekniikkaan. Oled (organic light emitting diode) esimerkiksi on kokonaan eri asia kuin qled (quantum dot led tv).

– Molemmat kuitenkin tähtäävät samaan maaliin, eli pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman parasta kuvanlaatua, Rökman selvittää.

Verkkokauppa.comin Hjerpen mukaan näyttötermistöön kannattaa tutustua huolella lähinnä, mikäli on ostamassa viimeisintä mallia parhaimmalla mahdollisella kuvalla. Mustan toisto vaikuttaa paljon katselukokemukseen ja tämä ominaisuus tyypillisesti paranee television hinnan kasvaessa.

4k-tarkkuuden televisiot ovat haastateltujen mielestä jo ihan tavallisen kuluttajan ulottuvilla sekä hintansa että ohjelmatarjontansa puolesta. Vaikka 4k:ta ei peruskanavilta vielä löydä, sitä on tarjolla pieniä määriä esimerkiksi Netflixissä ja YouTubessa.

4k ei kuitenkaan yksinään tarkoita loistavaa kuvanlaatua. Siihen vaikuttaa roimasti muun muassa yllä puhuttu näyttöpaneelin tekniikka.

6. Missä hintaluokassa on paras hinta-laatusuhde?

– Tuo on kimurantti kysymys. Televisioiden valikoima on laaja, joten omia mieltymyksiään kannattaa miettiä tarkasti etukäteen. Mutta karkeasti sanottuna hyviä perustelevisioita löytyy joka kokoluokassa. 55-tuumaiset ovat myydyin kokoluokka, ja siinä noin tuhannella eurolla saa kaikki tarvittavat ominaisuudet, Gigantin Rökman arvioi.

– Parasta hinta-laatusuhdetta on mahdoton arvioida pohtimatta, mikä kenellekin asiakkaalle merkitsee eniten tai minkä asiakas kokee tärkeäksi. Yleensä televisiossa kuitenkin arvostetaan kuvanlaatua monipuolisessa käytössä, kuten elokuvat, urheilu, konsertit ja dokumentit. Voi sanoa, että mitä arvokkaampi televisio on kyseessä (missä hyvänsä kokoluokassa), kuvan laatu, laitteen käyttöominaisuudet ja laitteen ulkonäkö paranevat, Verkkokauppa.comin Hjerppe toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?