Uusi laki muuttaa paljon: Näin tallennat tv-ohjelmia jatkossa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Uusi laki muuttaa paljon: Näin tallennat tv-ohjelmia jatkossa

Elisa ja DNA alkavat pian poistaa verkkopalveluistaan asiakkaidensa yli kaksi vuotta sitten niihin tallentamia tv-ohjelmia. Pidempiaikaiseen säilytykseen verkko ei sovi.

12.5.2017 8:29

Operaattoreilla on yksinkertainen neuvo asiakkailleen, jotka haluavat säilyttää ohjelmiaan pidempään kuin kahden vuoden ajan: Helpoin ja varmin tapa on kiintolevyllinen digiboksi.

– Olemme myyneet useamman vuoden ajan digibokseja, joihin voi liittää usb-liitännän kautta kiintolevyn, kertoo Mikko Saarentaus, DNA:n viihdeliiketoiminnan johtaja.

Useat Elisa Viihde -palvelun asiakkaat kokivat ikävän yllätyksen, kun operaattori ilmoitti alkavansa ensi syksynä poistaa asiakkaidensa kahta vuotta vanhempia tv-tallennuksia verkkotallennuspalvelustaan. DNA taas aloittaa kahta vuotta vanhempien tallenteiden poistamisen jo heinäkuun alussa.

Syynä on 1. heinäkuuta vuonna 2015 voimaan tullut tekijänoikeudenlain muutos. Lain perusteella tekijänoikeusjärjestöt laativat verkkotallennukselle säännöt, joiden mukaan tallennuspalveluissa on sallittua säilyttää televisiosta tallennettuja ohjelmia enintään kahden vuoden ajan. Tämän takia vuonna 2015 ja sitä aiemmin tallennettuja ohjelmia aletaan poistaa vuoden 2017 kesällä.

Laki koskee myös Telia-operaattoria, joka kuitenkin on jo aiemmin rajoittanut ohjelmien tallentamisen verkkopalveluunsa vain 90 päivän ajaksi. Niinpä kesä 2017 ei ole Telian asiakkaille samanlainen takaraja kuin DNA:n ja Elisan.

Operaattorit eivät saa tarjota asiakkailleen keinoa siirtää tallennettuja ohjelmia verkkopalvelusta esimerkiksi digiboksin kiintolevylle, sillä se on kielletty tekijänoikeusjärjestöjen laatimissa säännöstöissä.

Verkkotallennus ja digiboksi eri tarkoituksiin

– Digiboksi on siinäkin mielessä paras vaihtoehto, että sinne voi tallentaa myös maksu-tv-kanavia, DNA:n Saarentaus kertoo.

Verkkotallennuspalveluihin on voinut tallentaa vain yleisiä ilmaiskanavia. Verkkopalveluiden etuna on, että tallennettuja tv-ohjelmia on voinut niiden kautta katsoa myös tietokoneiden, puhelimien ja tablettien kautta.

DNA on tuomassa markkinoille uutta DNA TV-hubi -laitetta, jolla voi katsella verkkotallennuksia ja jatkossa myös tallentaa vapaita kanavia verkkoon. Laitteeseen voi liittää myös kovalevyn.

– Käyttäjä voi valita, haluaako hän tallentaa tv-ohjelmaa verkkoon vai kiintolevylle, Saarentaus kertoo.

Elisalta neuvotaan käyttämään kiintolevyllä varustettua digiboksia pidempiaikaiseen tallennukseen, mutta yhtiön omaan Viihde-palveluun ei kuulu kiintolevyllistä digiboksia.

Telian kiintolevy säilyttää pitkään – jos vain pysyt asiakkaana

DNA:n tapaan myös Telia tarjoaa digiboksia, jolla voi tallentaa televisiosta ohjelmia joko operaattorin verkkopalveluun tai laitteen omalle kiintolevylle.

– Olemme pitäneet tätä ratkaisua aina hyvänä, sillä se on varma myös tulevaisuuden suhteen, kertoo Telian tv-liiketoiminnasta vastaava Tuija Kinnunen.

– Olemme koko ajan olleet perillä tästä tekijänoikeuksiin liittyvästä keskustelusta. Tärkeämpi syy on kuitenkin ollut se, että asiakkailla on ollut tarve tallentaa muitakin kuin ilmaiskanavia, joten halusimme tarjota kokonaisratkaisua.

Laite on kuitenkin Telian omaisuutta, ja käyttäjän täytyy palauttaa se operaattorille, jos lopettaa palvelun. Kinnusen mukaan asiakas hyötyy siitä, että Telia vastaa laitteiden huollosta ja päivityksistä.

Laitteen palautuksen mukana Telian entinen asiakas kuitenkin menettää myös kiintolevylle tallentamansa ohjelmat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?