DNA TV-hubi on mahdollisesti kytketty DNA TV -palveluun ja se tallentaa salatulle kiintolevylle - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Ensimmäisenä Suomessa” – DNA:n uudessa tv-boksissa on kaksi koukkua, jotka kannattaa tietää

DNA:n TV-hubi on paperilla houkutteleva laite. Laitteen tallennustoiminnoista ja mahdollisesta kytkystä DNA:n omaan televisiopalveluun kannattaa olla etukäteen tietoinen.

9.5.2017 15:22

Teleoperaattori DNA esitteli tiistaiaamuna tämän kuun aikana myyntiin tulevaa DNA TV-hubi-laitettaan. Kyseessä on Android TV -käyttöjärjestelmään perustuva boksi, joka yhdistää perinteiset televisiolähetykset ja nettitelevision.

– Pyrimme siihen, ettei käyttäjä tiedä, onko kyseessä broadcast [perinteinen tv] vai netti, sanoo DNA:n viihdeliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus.

DNA:n TV-hub-projektia vetäneen osastopäällikkö Ville Partasen mukaan yhtiöllä on tiedossa, että vastaavanlaisia tv-virittimet (broadcast-tv) ja striimattavan tv:n (iptv) yhdistäviä laitemalleja olisi maailmassa neljä. Niistä kolme on Ranskassa, joka on televisiotekniikan edelläkävijämaita. Partasen mukaan DNA tuo ensimmäisenä Suomessa tv-virittimet ja netti-tv:n yhdistävän laitteen.

Laite on varustettu kahdella kaapeli- ja antenniverkon virittimellä. Perinteiseltä televisiopuolelta nauhoitettavat ohjelmat tallennetaan kiintolevylle. Nettitelevisio-ohjelmat puolestaan tallennetaan oman netti-tv-operaattorin verkkotallennuspalveluun.

Verkkotallennuspalvelu voi olla DNA:n tarjoaman oman vaihtoehdon ohella yhtä hyvin Elisa Viihde tai Telia Viihde, sillä myös näiden sovellukset toimivat Android TV -pohjaisessa TV-hubissa. Nettistriimien paikallinen tallentaminen ei onnistu ainakaan toistaiseksi.

Television tallennukseen liittyy koukku: Televisio-ohjelmien tallentaminen onnistuu vain teleoperaattorilta ostetulla salauspiirillä varustetulle teratavun ulkoiselle kiintolevylle. Tallenteiden salaaminen estää niiden katselun muilla laitteilla, kun kiintolevyn kytkee niihin kiinni.

Kaikista 4K-lähetyksistä tehtyihin tallenteisiin koodataan myös yksilölliset ”sormenjäljet”, joiden avulla nettiin vuotaneiden ohjelmien tallentaja voidaan tunnistaa.

Kytkyssä operaattorin oman tv-palvelun kanssa?

DNA ei paljastanut vielä laitteen hintaa tai myyntitapaa. Laitteen toinen koukku piilee tässä: On hyvin todennäköistä, että laite kytketään yhteen teleoperaattorin oman DNA TV -palvelun kanssa. Televisiovirittimiin nimittäin pääsee käsiksi vain DNA TV -tunnukset omistava käyttäjä, ja TV-hubin aloitusnäkymä aukeaa teleoperaattorin oman televisiopalvelun puolelle.

Laitteen Android TV -toimintoja on mahdollista käyttää myös ilman DNA-tunnuksia, mutta tällöin TV-hubin toiminnallisuus rajoittuu nettitelevisioon.

Partasen mukaan laitteen käyttö on kuitenkin mahdollista myös ilman DNA:n palvelun käyttöä. Tällaisia tilanteita saattaa syntyä, kun asiakas muuttaa pois DNA:n kaapeliverkon alueelta, mutta haluaa jatkaa hubin käyttöä.

Laitteen konseptin selittäminen kuluttajille vaatii töitä, Partanen myöntää. Sen tarkoitus on toisaalta sulauttaa perinteinen televisio ja nettitelevisio toisistaan ei-erotettavaksi kokonaisuudeksi, mutta toisaalta ihmisten on ymmärrettävä, että tallennus tapahtuu eri tavoin eri tekniikoita käyttäen.

Boksi oli jo hypisteltävissä

Partasen mukaan TV-hubi ylittää Android TV:n vaatimukset selkeästi: Siinä on Broadcomin kaksiytiminen suoritin sekä 2 gigatavun keskusmuisti. Vaikka tämä on yli Android TV:n vaatimusten, se ei ole nykykännyköiden mittapuulla kovinkaan paljon.

Laitteessa on 4K-tasoisten virittimien ohella laitteistotuki myös HDR:lle, mutta se aktivoituu vasta laitteen päivittyessä Androidin Nougat-versioon. Tämä tapahtunee niin pian kuin mahdollista, sillä Partasen mukaan DNA ”on pakotettu tekemään päivityksen, jos se on saatavilla”.

Ilta-Sanomat Digitoday tarkasteli demo-olosuhteissa laitetta, joka toimi pääosin moitteettomasti. Laitteen Netflix-sovellus tosin kaatui demo-olosuhteissa kertaalleen. TV-hubin ohjelmistoversio ei kuitenkaan ilmeisesti ollut lopullinen.

TV-hubin kaukosäädin istuu hyvin käteen, ja laitetta on mahdollista ohjata myös standardi-bluetoothia käyttävällä peliohjaimella tai puhelinsovelluksella. Jälkimmäisessä tapauksessa laitteella voi etsiä esimerkiksi televisio-ohjelmia myös äänihaulla.

Netti-tv-puolen ohjauksessa on hiuksenhieno viive, kuten kaikissa muissakin nettitelevisiosovelluksissa. Tähän on tekniikkaan perustuva syy, sillä nettistriimit eivät vastaa ohjaukseen tv-kanavien ripeydellä.

Se tärkein asia vaikuttaisi kuitenkin olevan kunnossa. Televisiokuva toistuu hyvin sekä broadcast- että nettitelkkarista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?