Supersuosioon noussut FaceApp-sovellus aiheutti rasismikohun: ”Valitettava sivuvaikutus” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Supersuosioon noussut FaceApp-sovellus aiheutti rasismikohun: ”Valitettava sivuvaikutus”

FaceApp-sovellus vaikuttaa suosivan valkoihoisia. Sovelluksen kehittäjä on pyytänyt anteeksi, ja kertoo korjauksen tulevan pian.

25.4.2017 15:45

Suomessakin suosittua FaceApp-sovellusta syytetään rasistiseksi, kertoo BBC. Vaikuttaa siltä, että kasvokuvia muun muassa vuosia vanhemmaksi ja nuoremmaksi muokkaava sovellus suosii varsinkin valkoihoisia.

Verkkokeskusteluissa rasistiseksi väitetty ominaisuus löytyy niin sanotusta Hot-kuvafiltteristä, jota käytettäessä ohjelma käsittelee kasvokuvaa tekoälyn ohjaamana kauniimmaksi tai komeammaksi.

Filtteri muun muassa poistaa silmälasit, mutta kuvista päätellen myös vaalentaa ihoa sekä kaventaa nenää, joten kuvan henkilön kasvonpiirteet muistuttaisivat enemmän perinteistä länsimaista kauneusihannetta.

Esimerkkejä Hot-filtterin toiminnasta löytyy esimerkiksi Twitterissä.

#faceapp isn't' just bad it's also racist...🔥 filter=bleach my skin and make my nose your opinion of European. No thanks #uninstalled pic.twitter.com/DM6fMgUhr5— Terrance AB Johnson (@tweeterrance) April 19, 2017

Venäläisen FaceAppin toimitusjohtaja Jaroslav Gontsharov on pahoitellut tekoälyä käyttävän sovelluksen toimintaa BBC:lle.

– Se on ohjelmassa käytetyn neuroverkon valitettava sivuvaikutus, joka johtuu sen opetuksessa käytetyn aineiston puolueellisuudesta, eikä ole tarkoitettu toimintamalli, Gontsharov toteaa antamassaan lausunnossa.

Hänen mukaansa yhtiö on tekemässä korjausta, joka on tulossa pian päivityksenä. Lisäksi Hot-filtterin nimeksi on toistaiseksi vaihdettu Spark, jotta se ei herättäisi hottiksien tapaisia positiivisia mielikuvia. Filtteri kuitenkin edelleen vaalentaa ihonväriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?