Älä hukkaa tärkeitä kuviasi – tee joku näistä tempuista lomamatkallasi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Älä hukkaa tärkeitä kuviasi – tee joku näistä tempuista lomamatkallasi

Lomalla on helppo täyttää puhelimensa muistikortti ikimuistoisilla valokuvilla. Mutta mitä jos kortti tai koko puhelin katoaa?

23.4.2017 9:37

Varmuuskopiointi on aina ajankohtainen asia tiedoistaan huolta pitävälle. Mutta vaikka IS Digitodaykin on antanut tietojen turvaamiseen ohjeita, ovat lomamatkalaisen vaihtoehdot usein rajatummat kuin koti-pc:nsä ääressä olevalla käyttäjällä.

Jotain voit kuitenkin tehdä. Katso tästä ohjeet, jotka perustuvat SmarterTravelin ja Cnetin artikkeleihin.

Käytä pilvipalvelua

Puhelimessasi on mitä todennäköisimmin esiasennettuna pilvipalvelusovellus, jolla voit siirtää tietosi fyysisesti itsestäsi etäälle. Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi Google Drive, Microsoft Onedrive ja iCloud. Niiden ilmaiseksi tarjoama tallennustila vaihtelee, eikä välttämättä riitä kaikkien lomakuvien säilytykseen.

Pilvitallennuksen etuna on tietojen sijaitseminen kaukana itsestäsi. Jos vaikka tulipalo vie kaiken, ovat kuvasi sentään edelleen säilössä palvelimella jossain päin maailmaa. Niiden hinnat eivät myöskään päätä huimaa, joten pienellä kuukausikustannuksella voi saada paljonkin mielenrauhaa.

Puhelimet siirtävät kuvat pilvipalveluun yleensä silloin, kun laite on wifi-verkossa. Loman aikana kannattaa siis hakeutua silloin tällöin langattoman verkon äärelle, jolloin kuvat ladataan talteen. Jos haluat ehdottomasti ladata tärkeät kuvat talteen mobiiliverkkoa käyttäen, sinut on laitettava puhelin roaming-tilaan ja muutettava pilvipalvelun asetuksia siten, että kuvat siirretään talteen myös mobiilidatalla.

Ulkoinen kiintolevy

Aina tietojen tallentaminen pilveen ei kuitenkaan ole mahdollista. Datan käyttö ulkomailla on monelle konstikasta vaikkapa liittymähinnoittelun tai huonojen mobiiliyhteyksien vuoksi. Tietoturvastaan kaikkein tarkimmat eivät myöskään halua siirtää otoksiaan suuryritysten palvelimille.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa harkita kannettavan kiintolevyn ostamista matkalle mukaan. Se ei vie paljoa tilaa laukussa, mutta siihen mahtuu kuvia ja videoita useamman lomamatkan tarpeisiin. Levystä on iloa matkan jälkeenkin muita tietoja varmuuskopioidessa.

Kiintolevyn kytkeminen suoraan puhelimeen kaapelilla voi aiheuttaa hankaluuksia, joten levyn tulisi mieluummin tukea langatonta wlan-yhteyttä. Sitten voit käyttää alustasta riippuen esimerkiksi Android- tai iOS-sovellusta valokuvien ja videoiden lähettämiseen kiintolevylle.

Yllättävä vaihtoehto

Tiesitkö, että on olemassa puhelimen laturijohtoja, jotka varmuuskopioivat puhelimen tiedot joka latauksen yhteydessä? Sellainen on ainakin Meem-niminen kaapeli, joka käy sekä Android- että iOS-puhelimiin.

Kyseessä on nettiyhteydestä riippumaton tapa suojella valokuvia. Tosin ennen käyttöönottoa Meem vaatii sovelluksen lataamista verkosta. Lisäksi sen Android-versioon mahtuu vain 16 gigatavua tietoa, vaikka iOS-versio syö 32 gigaa. Niin tai näin, tilan luulisi lomakuville riittävän.

Onko mukana tietokone?

Jos matkustat kannettavan tietokoneen kanssa, on valokuvien siirtäminen kännykästä tai järjestelmäkamerastakin yksinkertaista. Helpointa on käyttää usb-kaapelia, jolla voit kytkeä laitteen tietokoneeseen. Kuvat voi siirtää käsipelillä tietokoneeseen kansioita tai yksittäisiä tiedostoja siirtelemällä.

Jos käytät kameraa

Paremman pään järjestelmäkameroissa voi olla paikka kahdelle muistikortille. Voit esimerkiksi säätää kameran kopioimaan samat kuvat molemmille korteille.

Kamerasta mahdollisesti löytyvä wifi-yhteys auttaa siirtämään kuvat esimerkiksi älypuhelimeen langattomasti. Myös joissakin muistikorteissa on wifi sisäänrakennettuna, mutta tuki omalle kameralle kannattaa varmistaa etukäteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?