Digitoday

Merkitse päivä kalenteriin – tehdäänkö 18.4. suomalaista avaruushistoriaa?

Julkaistu:

Avaruus
Toisella Suomen ensimmäisistä satelliiteista on laukaisupäivämäärä. Se voi tosin osoittautua liikkuvaksi maaliksi.
IS Digitoday kirjoitti Aalto-yliopiston epäonnisista Aalto-1- ja Aalto-2-satelliiteista viimeksi vuoden alussa. Paljon on tapahtunut sen jälkeen paitsi, että kumpikin satelliitti jököttää yhä tukevasti maankamaralla.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että toisena satelliittina valmistunut Aalto-2 voi ennättää ensimmäisenä avaruuteen. Se odottaa laukaisua Yhdysvalloissa Orbital Sciences -yhtiön kantoraketissa, jonka päähän on kiinnitetty Cygnus-rahtialus.

Raketin lähtö on viivästynyt hydrauliikkaongelman vuoksi, mutta Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo nyt laukaisupäiväksi tiistain 18. huhtikuuta. Tarkkaa kellonaikaa ei ole ilmoitettu, joten Suomen ajassa lähtö voi tapahtua vasta keskiviikon puolella.

Laukaisuun liittyy säävaraus, ja toki uusia teknisiä ongelmia voi ilmetä. Nasa näyttää lähdön suorana internet-televisiossaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sillä välin Intiassa

Aalto-yliopisto kyllästyi lopulta Aalto-1:n jatkuviin viivästyksiin SpaceX-yhtiön huomassa. Seurauksena satelliitti päätettiin laukaista Yhdysvaltojen sijaan Intiasta käsin paikallisen kantoraketin avulla.

Satelliittihankkeen vetäjä Jaan Praks Aalto-yliopistosta kertoo, että Aalto-1 saatetaan laukaista huhti–toukokuun aikana. Alun perin puhetta oli huhtikuun puolivälistä, mutta siihen on tiettävästi tullut muutaman viikon viivästys.

Aalto-1 pääsisi avaruuteen ennättäessään suoraan tositoimiin, kun taas Aalto-2 matkustaa ensin kansainväliselle ISS-avaruusasemalle, josta se vapautetaan avaruuteen myöhemmin.

Tällä hetkellä on vaikea sanoa, kumpi satelliiteista aloittaa työnsä ensin. Vuosikausien odottelu on kuitenkin tarkoittanut sitä, että Aalto-1:n akut alkoivat jo hiipua ja ne piti ladata uudestaan. Myöhemmin valmistuneella Aalto-2:lla ei pitäisi vielä olla sitä ongelmaa.

– Se on tällä hetkellä melkeinpä ainut tekniikka ja alue, joka hieman herättää huolta. Mutta kyllä niiden pitäisi sinänsä kestää säilytys, Praks toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt