Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa muutoksia piratismikirjeisiin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Lähes 100 000 tietopyyntöä: Ministeriö tarttumassa piratismikirjeisiin – lain muuttamista vilautetaan

Hallitusneuvos Anna Vuopala toivoo parannusta kiristyskirjeiksikin kutsuttuihin tekijänoikeusvaatimuksiin. Ministeriä asettaa työryhmän asiaa pohtimaan, ja viimeisenä keinona on lakimuutos.

5.4.2017 7:16

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hallitusneuvos Anna Vuopala on saanut toistuvasti soittoja huolestuneilta kansalaisilta. Soittojen syynä ovat kirjeet, joissa vastaanottajaa vaaditaan maksamaan suuri rahasumma tekijänoikeusrikkomuksista tai muuten asia uhataan viedä oikeuteen.

– Olen saanut hyvin monta yhteydenottoa tästä asiasta. Soittajilla on ollut monenlaisia tunteita. On niitä, jotka eivät selvästikään ole yhtään tietoisia, miksi ovat saaneet kirjeen. Sitten on niitä, jotka ehkä tietävät, mutta eivät koe velvollisuudekseen vastata kirjeisiin tai maksaa mitään, Vuopala kertoo.

Piratismikirjeitä on tiettävästi lähetetty suomalaisille jo useita tuhansia kappaleita. Vuopala ei arvioi kirjeiden määrää, mutta sanoo niiden taustalla olevia yhteystietopyyntöjä tehdyn teleoperaattoreille miltei 100 000 kappaletta muutaman vuoden aikana. Ne eivät kuitenkaan aina johda kirjeisiin.

Selviä ongelmia

Kirjeitä lähettävät oikeuksien omistajien puolesta ainakin Tekijänoikeusvalvonta Adultia Oy, Tekijänoikeusturva TOT, Asianajotoimisto Hedman Partners ja tanskalainen Njord Law.

Kirjeiden luonne on nähty ongelmalliseksi.

– Ne ovat voineet aiheuttaa epäselvyyttä perusteista ja siitä, onko kyse siviili- vai rikosprosessista, Vuopala hahmottaa.

Hallitusneuvos ei ole valmis sanomaan, ovatko kirjeet tai ylipäätään niiden taustalla oleva prosessi laillinen vai laiton. Mutta yksi asia on selvä.

– On syytä epäillä, että kansalaisten oikeusturva ei toteudu.

Kirje ei todista syyllisyyttä

OKM julkaisi äskettäin verkossa UKK- eli usein kysytyt kysymykset -osion, joka on tarkoitettu auttamaan piratismikirjeiden saajia. Hallitusneuvoksen mukaan ohjeet nähtiin tarpeellisiksi, koska puolueetonta tietoa ei ole ollut riittävästi saatavilla.

UKK julkaistiin sen jälkeen, kun ministeriö tapasi kirjeiden lähettäjien ja vastaanottajien edustajia sekä viranomaisia helmikuussa. Anna Vuopalan mukaan keskustelut sujuivat hyvässä hengessä, ja kaikki olivat valmiita yhteistyöhön, mutta sitovia päätöksiä ei tehty.

Ministeriön työ ei päättynyt UKK:hon. Lisäksi asetetaan työryhmä, joka tutkii piratismikirjeiden prosessia ja pohtii siihen parempia käytäntöjä. Käytännössä esimerkiksi kirjeiden tekstiä hiotaan sellaiseksi, ettei se johda kansalaisia harhaan ja anna käsitystä, että syyllisyys väitettyyn tekijänoikeusloukkaukseen on jo todistettu.

– Pelkkä kirjeen saaminen ei tarkoita, että on syytettynä.

Työryhmän odotetaan saavan työnsä valmiiksi syksyllä.

Mikäli käytännöistä ei synny yksimielisyyttä, viimeisenä keinona on lain muuttaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?