Digitoday

Nyt ministeriö reagoi piratismikirjeisiin: ”Yksi virhe voi kostautua”

Julkaistu:

Piratismikirjeet
Kansalaisille avattiin ohjesivu tuhansien niin sanottujen piratismikirjeiden jälkeen.
Tv-sarjojen ja muiden sisältöjen omistajat ovat lähestyneet lukuisia suomalaisia kirjeillä, joissa vaaditaan satojen eurojen maksua aineiston laittomasta jakelusta. Muuten edessä on oikeussali.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi verkkosivuillaan ukk-osion, jossa vastataan muutamaan aiheeseen liittyvään kysymykseen. Etenkin yksi ohje kannattaa ottaa vakavasti, jottei omaa tilannettaan pahenna turhaan. Kirjettä ei pidä laittaa paperinkeräykseen.

– Jos olet epävarma, miten vastata kirjeeseen, on parasta, että kysyt neuvoa juristilta. Älä kuitenkaan jätä kirjettä huomiotta. Älä jätä reagoimatta kirjeeseen, vaikka uskoisitkin, ettet sinä tai kukaan muukaan, jolla on ollut mahdollisuus käyttää liittymääsi, ole jakanut teoksia väitetyllä tavalla muille. Pyydä vähintäänkin lisäaikaa asian selvittämiseksi ja tarkemman vastauksen antamiseksi, ministeriö neuvoo.

Muissa kysymyksissä vastataan muun muassa siihen, mistä kirjeissä on pohjimmiltaan kyse tai miten ja millä perusteilla lakitoimistot pystyvät lähettämään kirjeitä epäillyille piraateille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Piratismi- tai tekijänoikeuskirjeitä kutsutaan myös kiristyskirjeiksi, koska sellaisen vaikutelman ne helposti antavat vastaanottajalleen: Maksa tai varaudu pahempaan.

Tekijänoikeuksia valvovat yhtiöt toimivat siten, että ne omistavat valmiiksi tai ostavat itselleen elokuvien levitysoikeudet vertaisverkossa ja tämän jälkeen toimivat oikeudenhaltijoina. Valvojat ovat haastaneet useita väitettyjä levittäjiä markkinaoikeuteen, mutta useimmat tapaukset on sovittu kesken prosessin. Lakitoimistot, mukaan luettuna suomalaiset Hedman Partners ja Adultia, toimivat näiden ulkomaalaisyhtiöiden asiamiehinä.

Tähän mennessä markkinaoikeuden päätöksiä on saatu kaksi. Toinen niistä on ratkennut oikeudenhaltijan ja toinen väitetyn levittäjän eduksi.

Piratismikirjeiden lähettäminen sai opetus- ja kulttuuriministeriön jopa pohtimaan äskettäin, ovatko kirjeet laillisia ensinkään. Uusi Suomi -lehden mukaan ohjeartikkeli on osa tätä selvitystyötä.

Korjaus 6.4. klo 14.27: tekijänoikeuksia eivät hanki lakitoimistot vaan niiden päämiehinä toimivat ulkomaalaiset yhtiöt. Pahoittelemme virhettä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt