Digitoday

Netflixille kehitetään haastajaa: Uudet elokuvat verkossa jo muutama viikko ensi-illan jälkeen

Julkaistu:

Verkkopalvelut
Yhdysvaltojen suuret elokuvayhtiöt haluavat uutuuselokuvansa verkkoon aiempaa nopeammin. Hanketta hidastavat muun muassa elokuvateatterit.
Kuusi Hollywoodin suurimmista seitsemästä elokuvayhtiöstä on neuvottelemassa elokuviensa vuokraamisesta verkkopalvelussa jo muutama viikko teatteriensi-illan jälkeen, kertovat Variety ja The Wall Street Journal (maksumuurin takana). Syynä ovat tulojen lasku dvd-levityksestä sekä elokuvateattereiden kanssa kilpaileva Netflix.

Neuvotteluja vaikeuttavat Yhdysvaltojen kartellilait, jotka estävät elokuvayhtiöitä sopimasta nettijulkaisuista ja hinnoittelusta suoraan keskenään.

Elokuvayhtiöiden ajatukset verkkojakelun ajoituksesta ja hinnoittelusta vaihtelevat. Nykyään elokuvat tulevat verkkolevitykseen noin kolme kuukautta niiden julkaisun jälkeen. Esimerkiksi Warner Bros. on aiemmin suunnitellut uutuuselokuviensa jakelua verkossa jo 17 päivää teatteriensi-illan jälkeen. The Wall Street Journalin mukaan pöydällä on ollut myös vain 10 päivän viive teatteri- ja verkkojulkaisun välillä.

Fox ja Universal ovat kuitenkin pitäneet Warner Brosin kaavailemaa 50 dollarin vuokrahintaa videolta liian korkeana yleisölle, Varietyn tietolähteet kertovat. Fox ja Warner Bros. harkitsevatkin nyt 30 dollarin vuokrahintaa, mutta vasta noin 30–45 päivää teatteriensi-illan jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi neuvotelluista vaihtoehdoista on, että hintataso ja nettijulkaisun viive vaihtelisivat riippuen elokuvan suosiosta teattereissa. Tämä tarkoittaisi sitä, että huonosti teattereissa menestyneet elokuvat julkaistaisiin hittejä nopeammin netissä.

Yksi on joukosta poissa

Asetelmaan vaikuttavat myös suuret elokuvateatteriketjut, joilla on tärkeä rooli elokuvien jakelussa. Elokuvateatterit ovat huolestuneita tulojen menetyksestä, jos entistä useammat katsojat jäävät kotiin. Yksi mahdollinen vaihtoehto on se, että teatterit saavat verkkolevityksen tuotoista jonkinlaisen osuuden.

Warner Brosin, Foxin ja Universalin lisäksi teatteriketjujen kanssa ovat neuvotelleet myös Lionsgate, Paramount ja Sony.

Neuvottelujen ulkopuolella on kuitenkin Disney, joka tuottaa animaatioiden lisäksi muun muassa Marvel- ja Star Wars -elokuvia, jotka ovat menestyneet elokuvateattereissa pitkään.

Neuvottelujen kirittäjänä on verkkopalvelu Netflix, joka on alkanut tuottaa yhä enemmän omia elokuviaan ja tv-sarjojaan nimekkäiden ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa – osittain hyvällä menestyksellä. Netflix on julkaissut elokuviaan suoraan verkossa, ohittaen täysin perinteiset teatteriesitykset.

Elokuvayhtiöt laskevat, että aikaisempi verkkolevitys paitsi paikkaisi dvd-myynnin laskua, myös toisi säästöjä mainontaan. Elokuvayhtiöt joutuvat nyt käynnistämään uuden mainoskampanjan, kun heidän elokuvansa tulee kolmen kuukauden päästä verkkolevitykseen. Jos väli teatteri- ja verkkojulkaisun välillä olisi pienempi, ei toista mainoskampanjaa välttämättä tarvittaisi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa ammuttu mystinen ihmeotus kummastuttaa tutkijoita – onko tämä suden ja karhun risteytys?

  2. 2

   Samuli Edelmann avautuu kokemuksistaan Louhimiehen kanssa: ”Koin työskentelyn suoranaisena alistamisena”

  3. 3

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  4. 4

   Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

  5. 5

   Pirkkalassa asuva Johanna, 26, on insinööri ja alusvaatemalli – somekuvat poikivat mallikeikkoja ulkomaille asti: ”Minussa yhdistyy äly ja ulkonäkö”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

  3. 3

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  4. 4

   Kimi Räikkösen F1-ura loppuu? Näin Toyotan rallitalli vastasi kuumaan huhuun

  5. 5

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  6. Näytä lisää