8 niksiä: Näin teet wifi-verkostasi nopeamman

Langattoman laajakaistayhteyden tielle osuu helposti monia esteitä. Näillä ohjeilla vältyt monilta murheilta.

Wifi-verkon tukiasema. Monet valmistajat pyrkivät erottumaan myös muotoilulla.

26.3.2017 8:51

Kodin internet-yhteys on hyödyllistä laajentaa yhdestä tietokoneesta muihinkin laitteisiin wifi-yhteydellä. Mutta aina lopputuloksena ei ole perherauha, kun yhteys nykii ja paukkuu. Alta löydät muutaman vinkin yhteyden parantamiseen. Lähteenä on käytetty muun muassa PC Magazinen taannoista artikkelia sekä Ilta-Sanomat Digitodayn omia tietoja.

1. Sijoita wifi-reititin oikein

Yhteyden jakava reititinlaatikko tai tukiasema päätyy helposti tietokoneen viereen sen kummempia ajattelematta. Mutta jos vaikkapa makuuhuoneeseen on matkaa ja välissä on useampia seiniä, ei yhteys välttämättä kanna ainakaan hyvin. Myös jotkut sähkölaitteet reitittimen läheisyydessä voivat häiritä signaalia.

Mieti siis, miten voit sijoittaa reitittimen niin, että sillä on mahdollisimman esteetön "näkyvyys" yhteyttä käyttäviin laitteisiin. Jos mahdollista, nosta reititin ylemmäs.

Wifi-signaalin vahvuuden tarkistamiseksi on olemassa erilaisia ohjelmistoja, kuten suomalainen Heatmapper.

2. Päivitä ohjelmisto

Yhteyteen saattaa saada tehoa myös varmistamalla, että reitittimen niin sanottu oheisohjelmisto eli firmware on ajan tasalla. Päivitysten saatavuuden voi tarkistaa reitittimen hallintanäkymästä.

Reitittimen asetuksiin kirjaudutaan usein kirjoittamalla verkkoselaimeen 192.168.1.1, mutta jos se ei toimi, tarkista osoite ohjekirjasta tai selvitä se itse Windowsin komentokehotteessa. Windows 8.1:ssä ja Windows 10:ssä paina pohjaan Windows-näppäin + R. Sitten kirjoita cmd avautuvaan Suorita-ikkunaan. Windows 7:ssä paina Käynnistä-nappia (Windows-logo) ruudun vasemmassa alakulmassa ja kirjoita hakukenttään cmd. Paina Enteriä.

Nyt olet komentokehotteessa. Kirjoita ipconfig ja paina Enter. Etsi listauksesta "default gateway". Sen vieressä tulisi näkyä numerosarja, jossa on pisteitä välissä. Tämä on reitittimen ip-osoite, joka tulee kirjoittaa selaimen osoitekenttään. Listauksen oikea kohta voi vaihdella riippuen siitä, onko käytössä erillinen wifi-reititin, vai onko wifi-toiminto upotettu osaksi laajakaistamodeemia.

Kirjaudu sisään reitittimen asetuksiin omilla tunnuksillasi. Tai jos et ole sellaisia vielä luonut (tämä tulisi tehdä ensi tilassa), etsi ohjekirjasta oletustunnukset ja kirjaudu niillä.

Joissakin vanhemmissa reitittimissä ohjelmiston päivitykset pitää hakea käsipelillä valmistajan verkkosivuilta. Päivittäminen kuitenkin kannattaa aina, vaikka nopeutta ei saisi lisää. Reitittimet ovat nykyään nimittäin usein verkkorikollisten tähtäimissä, ja jokainen korjattu ohjelmistoaukko on yksi reitti vähemmän konnille. Lisäksi reitittimiin murtaudutaan usein oletussalasanoilla, joten salasanan muuttaminen kannattaa.

3. Vaihda kaistaa

Langattomat verkot toimivat joko 2,4 tai 5 gigahertsin taajuudella. Kumpikin taajuus jakautuu useampaan kanavaan. Jos reitittimesi toimii samalla kanavalla kuin naapurin reititin, verkot hidastavat toisiaan. Osa reitittimistä osaa nuuskia vapaita kaistoja ja vaihtaa niille. Kaikilta laitteilta tämä ei kuitenkaan onnistu.

Kaistaa voi vaihtaa kirjautumalla reitittimen asetuksiin ja etsimällä kanava-asetus (channel). Kanavaan voi kokeilla eri arvoja ja jättää se nopeimmin toimivaan. Kun kokeilet eri kanavia, paina asetusten tallennusnappia ja anna reitittimen käynnistyä uudelleen, jotta uudet asetukset tulevat voimaan.

Kanavien nopeuseroja voi vertailla käyttämällä Speedtest.net-palvelua wifi-verkkoon kytkeytyneellä laitteella. Nopeusmittauspalvelu toimii mobiililaitteilla parhaiten omana sovelluksenaan ja tietokoneilla verkkoselaimessa.

4. Varmista, että olet oikeassa verkossa

Ohje voi kuulostaa tyhmältä, mutta usein kodissa saattaa olla tarjolla oman verkon lisäksi naapurin salaamatta jäänyt verkko. Laitteesi voi olla kytkeytyneenä siihen vahingossa, jos sen asetuksissa on sallittu avoimiin verkkoihin liittyminen.

Tarkka tapa käytetyn verkon tarkistamiseksi riippuu laitetyypistä (kannettava tai vaikka älypuhelin) ja käyttöjärjestelmästä.

5. Onhan wifi varmasti päällä?

Tökkivä yhteys voi johtua yksinkertaisesti siitä, että älypuhelimesi turvautuu mobiiliyhteyteen wifi-yhteyden sijasta.

Matkapuhelimen kanssa voi käydä vaikkapa niin, että wifin on tullut kytkeneeksi pois päältä ja sitten sitä ei ole tullut laittaneeksi takaisin päälle epähuomiossa. Näin on käynyt allekirjoittaneelle pariinkin otteeseen.

6. Salaa verkkosi

Nyt täytyy taas selata reitittimen asetusvalikkoja. Oma wifi-verkko tulee salata wpa2-suojauksella, jotta ulkopuoliset eivät pääse siihen kiinni. Tämä paitsi parantaa tietoturvaa – ja kenties säästää sinut perättömiltä piratismisyytöksiltä – myös pitää verkon kapasiteetin täysin omassa käytössä.

7. Osta uusi reititin

Jos reitittimellä alkaa olla ikää, voi olla paikallaan miettiä uuden ostamista. Jo senkin vuoksi, että wifi-yhteyksien taustalla olevat standardit kehittyvät ja tuovat mukanaan parannuksia myös yhteyden kantavuuteen tai nopeuteen.

8. Harkitse signaalinjatkajaa

Jos langaton verkkosi kattaa laajan fyysisen alueen, voi olla paikallaan hankkia signaalinjatkaja, joka kasvattaa wifi-verkon etäisyyttä. Vempaimesta saattaa olla hyötyä myös tilanteissa, joissa signaalin tiellä on useita fyysisiä esteitä reitittimen sijoittelusta huolimatta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?