Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa Blue Whale -nimisestä pelistä, jonka voitto on itsemurha - Digitoday - Ilta-Sanomat

Poliisi varoittaa teinien hengenvaarallisesta itsemurhapelistä: ”Ei ole urbaani legenda, vaan täyttä totta”

Julkaistu: 22.3.2017 15:57

Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa Blue Whale -nimisestä nettipelistä, jonka väitetään johtavan jopa itsemurhaan. Pelin olemassaolo on kyseenalaistettu toisaalla.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos varoittaa Blue Whale -nimisestä sosiaalisen median ja keskusteluryhmien kautta pelattavasta pelattavasta pelistä, joka tunnetaan maailmalla myös ”itsemurhapelinä”.

Poliisi sanoo saaneensa yhteydenoton vantaalaiskoulusta, jossa oppilaat ovat ottaneet sen puheeksi opettajan kanssa. Kotona pelistä ei ole uskallettu puhua.

– Kyseessä on Venäjältä lähtöisin oleva itsemurhapeli, jossa pelaaja suorittaa haasteina erilaisia tehtäviä 50 päivän ajan. Tehtävät saattavat olla viiltelyä, raakojen kauhuelokuvien katselua, autojen edessä makaamista ja niin edelleen, poliisi kirjoittaa.

Jos pelaaja onnistuu tehtävissään, viimeinen ja ”pelin voittamiseen” johtava tehtävä tehtävä on itsemurha.

Poliisin mukaan ilmiö on Suomessa uusi, ja vanhempien tulisi saada siitä tietoa hyvissä ajoin. Poliisin käyttämien lähteiden mukaan peli on johtanut Venäjällä useisiin itsemurhiin.

Pelistä ovat kirjoittaneet aikaisemmin muun muassa brittiläiset iltapäivälehdet Mirror, The Sun sekä Daily Mail. Blue Whale ei ole mobiilipeli, vaan sitä pelattaisiin nettifoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa. Jokainen pelaaja saa oman ”tutorin”, joka antaa uusia tehtäviä suoritettavaksi.

Kanadalainen The Globe and Mail ottaa väitteisiin Blue Whalesta kriittisemmän näkökulman. Sen mukaan pelin olemassaoloa ei ole todistettu, ja se saattaa olla urbaanilegenda.

Kanadalaislehden mukaan tarina olisi saanut alkunsa, kun venäläinen RT kirjoitti Vkontaktessa eli ”Venäjän Facebookissa” toimivista itsemurhaa ylistävistä ryhmistä. Myöhemmin Novaja Gazeta olisi muokannut tarinan kertomana pelistä ja käyttänyt siitä ensimmäistä kertaa ”Sinivalas”-nimeä.

Myös faktantarkistussivusto Snopesin mukaan väitteitä pelin olemassaolosta ei ole pystytty todistamaan.

Poliisi: Tarina on tosi

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan kyseessä ei ole urbaanilegenda, kuten verkkokeskusteluissa on epäilty.

Vanhempi konstaapeli Jukka Riitamaa sanoo, että poliisilla on asiasta myös salaiseksi luokiteltua tietoa.

Riitamaa kuitenkin korostaa, että vastoin yleistä uskomusta kyseessä ei ole pelisovellus, vaan ”internet-pohjainen keskusteluyhteyden kautta toimiva juttu”.

– Tiedossamme on, että se on venäläinen. Nyt kun yhdessä vantaalaisessa alakoulussa oppilaat olivat siitä koulun henkilökunnalle puhuneet, ja kun meillä oli siitä etukäteen tietoa, ajattelimme, että tiedotamme vanhemmille, että tällainen on olemassa.

– Suomessa siitä ei ole tiedotettu aiemmin, koska se ei ollut meillä nostanut päätään. Nyt ajattelimme varoittaa vanhempia, jos lapset tästä keskustelevat.

Se ei ole urbaani legenda?

– Se on niin varma juttu kuin tämmöisestä voi ikinä tietoa saada. Kyllä se tämän hetkisten tietojen mukaan, mitä meillä on, ei ole urbaani legenda, vaan täyttä totta.

Onko tieto kansainvälisistä poliisilähteistä?

– Poliisi on saanut tämän tietoonsa asianmukaisia kanavia pitkin.

Ei lasten vanhemmilta?

– Ei missään nimessä, vaan normaalin tiedonvaihdon yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?