Digivinkki: Näin toimit, kun kannettavan tietokoneen päälle kaatuu vettä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Teetkö sinäkin yleisen virheen, jos tietokoneen päälle kaatuu vettä?

Kannettavan tietokoneen kastuessa on syytä tietää, mitä tekee ja missä järjestyksessä. Näin suojelet paitsi arvokasta laitettaan, myös hyvinvointiasi. Ainakaan hiustenkuivaajaa ei kannata käyttää!

12.3.2017 9:32

Kannettavan tietokoneen päälle on helppo kaataa vahingossa vettä, kahvia, limsaa ja muita nesteitä. Käytä näitä ohjeita, mikäli vahinko osuu omalle kohdallesi. Pohjana on käytetty pääasiassa Wikihown ja PC Worldin ohjeartikkeleita.

1. Välty sähköiskulta

Aivan ensimmäiseksi on kriittistä varmistaa, ettet sinä tai joku muu altistu sähköiskun vaaralle. Kuivaa välittömästi kätesi ja kannettavan virtanäppäin, jos tarpeen. Sulje tietokone raa'asti virtanäppäintä painamalla, kunnes laite sammuu. Älä välitä käynnissä olevasta Windowsista tai muista ohjelmista. Ota kannettava pois seinästä, jos se on siihen kytketty. Irrota akku, jos mahdollista.

2. Ota irti kaikki, mikä helposti lähtee

Kun nyt olet suojassa sähköiskulta, irrota koneesta kaikki, mitä siihen on kytketty, kuten hiiri, ulkoiset muistit ja kaikki kaapelit.

Jos tiedät mitä teet, voit avata kannettavan ja irrottaa myös ram-muistikammat ja kiintolevyn/ssd-levyn. Jos asia ei ole tuttu, älä edes harkitse. Saatat vaarantaa laitteen takuun.

3. Kuivaa ajan kanssa

Nyt voit keskittyä tietokoneen varsinaiseen kuivaamiseen. Jos sen päälle kaatui vettä, kuivaa pinta pyyhkeellä.

Etsi tasainen pinta, johon uskallat jättää kannettavan pidemmäksi aikaa ilman, että lapsi tai vaikka kotieläin hyppää sen päälle. Laita pinnalle kuiva pyyhe, ja aseta kannettava ylösalaisin pyyhkeelle avattuna niin, että sekä näyttö että näppäimistö ovat sitä vasten. Anna kannettavan kuivua muutaman tunnin ajan, jotta sisällä oleva vesi ehtii valua ulos.

4. Ehkä kuitenkin huoltoon

Kytke kaikki takaisin kannettavaan, ja kokeile, toimiiko se. Jos ei, vie kannettava huoltoon.

Vie kannettava huoltoon myös, jos läikytit sen päälle tahmeita juomia, kuten limsaa tai alkoholia. Silloin on syytä puhdistaa koneen sisukset järeämmillä konsteilla.

5. Älä tee hiustenkuivaajavirhettä

Hiustenkuivaajan käyttöä kannattaa välttää. Tästä liikkuu erilaisia ohjeita verkossa, mutta vaarana on nesteen kulkeutuminen vain uusiin ja vaikeammin tavoitettaviin paikkoihin. Lisäksi kuivaaja voi aiheuttaa staattisesta sähköstä aiheutuvia lisävahinkoja ja jopa sulattaa joitakin kannettavan osia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?