Tökkiikö pc-peli? Kokeile näitä konsteja ennen kuin tuhlaat rahaa

Pc-pelien graafisen suorituskyvyn parantaminen on välillä lähestulkoon mustan magian alalaji, mutta muutamia vinkkejä voi sentään antaa.

5.3.2017 19:10

Kolmen ulottuvuuden pc-peleissä yksi tärkeimmistä asioista pelikokemuksen kannalta on fps eli frames per second. Se tarkoittaa montako ruutua tai "framea" kone ehtii esittää sekunnissa.

Tässä on muutama vinkki ylimääräisten ruutujen saamiseksi tilanteessa, jossa uuden raudan ostaminen saattaa jo houkuttaa. Artikkeli pohjautuu osin PC Advisorin tuoreeseen juttuun.

1. Katso ainakin nämä asetukset pelissä

Peleissä on usein runsaasti grafiikka-asetuksia, eivätkä ne kaikki suinkaan ole tasa-arvoisia. Kiinnitä huomiota muun muassa antialiasing-asetuksiin, eli reunanpehmennykseen ja piirtoetäisyyteen. Yleinen tapa pilata pelikokemus on pitää varjojen laatu liian korkeana. Low-asetus varjoille auttaa usein pitkälle ja kokeile myös depth of fieldin (terävyysalueen) kytkemistä pois päältä.

Resoluution eli näyttötarkkuuden alentamista voi myös kokeilla, mutta silloin syntyy helposti houkutus käyttää entistä tarkempaa reunanpehmennystä pahenevien sahalaitojen hävittämiseksi kuvasta.

2. Tarkista ajurit

Koska olet viimeksi päivittänyt näytönohjaimesi ajuriohjelmiston, vai ajatko kenties jopa edelleen niitä ajureita, jotka tulivat kortin mukana? Käytä ohjaimen omaa softaa päivitysten tarkistamiseksi, ja asenna tuoreimmat ajurit. Suorituskyky voi parantua kummasti.

3. Asetukset riitelevät

Viritätkö pelin asetuksia, mutta et huomaa juuri eroa suorituskyvyssä? Voi olla, että näytönohjaimen omat asetukset, kuten reunanpehmennys, on asetettu ajamaan yli pelin omista grafiikka-asetuksista ja syövät framet. Tarkista nämä näytönohjaimen oman asetusohjelman kautta.

4. Älä luota vain silmiisi

Sekunnissa esitettävien ruutujen määrä on hyvä nähdä reaaliajassa päivittyvänä lukuna ruudulla, jotta asetusten tuomat muutokset on helppo todeta.

Framet saattaa saada näkyviin pelin sisällä komentokonsolin kautta, mutta vastaavan fps-laskurin löytää esimerkiksi myös Steam-pelipalvelusta tai näytönohjaimen omista ohjelmista.

5. Prosessori, näytönohjain vai muisti?

Jos kuitenkin näyttää siltä, että suorituskyky kohenee vasta laitteiston uusimisella, mieti tarkkaan mitä uusit ensimmäisenä.

Jos suosikkipelisi framet pysyvät tasaisesti alhaalla, syynä on yleensä joko suorittimen tai näytönohjaimen vanheneminen.

Pelin ajoittainen ja yhtäkkinen nytkähtely – ikään kuin lataamisen merkiksi – voi taasen viitata ram- eli työmuistin vähyyteen. Nykyään pärjää vielä pitkälle 16 gigatavun muistilla, mutta jotkut pelit hyötyvät 32 gigatavusta.

Ongelmaa voi alkaa selvittää Windowsin kautta. Sen Tehtävienhallinta esittää sekä suorittimen että muistin käytön. Näytönohjaimen seurantaan on olemassa ilmaisia ohjelmia kuten GPU-Z. Jos peli temppuilee, katso yltääkö joku näistä kolmesta tekijästä 100 prosentin käyttöön vihjeenä mahdollisesta pullonkaulasta.

Makuasioita

Riittävät framet on pitkälti käyttäjäkohtainen juttu. Se, mikä omaan silmään näyttää tökkivältä, voi toisen silmään olla aivan riittävän sulava kokemus.

Myös pelityyppi vaikuttaa. Nopeatempoisessa fps-ammuskelussa, kuten Counter-Strike: Global Offensivessa, on tapana puristaa irti niin monta framea kuin mahdollista taktisen edun saamiseksi, kun taas vaikkapa Fallout 4:ssä riittää vähempikin.

Toisaalta sitten virtuaalitodellisuudessa tähdätään yleensä vähintään 90 ruudun sekuntitahtiin, mikä pistää kovankin pelikoneen välillä ahtaalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?