Varo tuplajymäytystä deittipalstalla – näin nettihuijari iskee

Rakkautta verkosta etsivien ihmisten huijaamisesta on tullut liiketoimintaa. Rikolliset myyvät toisilleen jo valmiita tekstimalleja, -kuvia sekä puhelinpalveluja.

13.2.2017 13:58

Rakkautta verkoista etsivien huijaamisesta on tullut ammattimaista toimintaa. Toiminta on ollut menestyksekästä ja mahdollisia uhreja on yhä paljon, joten huijareiden kesken on syntynyt jopa oma markkinansa valmiiksi kootuille ”huijauspaketeille”, kertoo tietoturvatoimittaja Brian Krebs blogissaan.

Huijarit ovat kehittäneet myös jatkohuijauksen, joiden kohteena ovat ne, jotka ovat jo kerran sortuneet maksamaan rakkautta lupaavalle nettituttavuudelle, kertoo BBC. Tuplajymäytyksen toisessa vaiheessa uhria lähestyvät ”etsivät”, jotka tarjoutuvat tutkimaan asiaa ja palauttamaan tältä huijatut rahat – korvausta vastaan.

Rikollisille markkinoidut huijauspaketit sisältävät valmiita malleja rakkauskirjeille, valokuvia, videoita ja väärennettyjä verkkohenkilöllisyyksiä. Krebsin mukaan niitä on tehty venäläisille verkkohuijareille useilla eri Euroopan kielillä. Huijauspakettien mainostetaan takaavan 30 päivittäisellä huijauskirjeellä 2000 dollarin viikkoansiot.

Valmiin huijauskaavan mukaisilta vaikuttavat myös Ilta-Sanomien uutisoimat tapaukset, joissa suomalaisnaisia on huijattu esiintymällä esimerkiksi amerikkalaisena upseerina. BBC:n mukaan Britanniassa poliisille ilmoituksen tehneistä huijauksen uhreista 61 prosenttia on naisia.

Vakuuttava viesti äidiltä

Yhteydenotot alkavat usein verkon seuranhakupalveluissa.

Krebs on julkaissut blogissaan on ruutukaappauksia valmiista tekstipohjasta, jolla nuorina venäläisinä naisina esiintyvät huijarit voivat laatia viestejä rakkaudennälkäisille miehille. Hänen mukaansa myynnissä on myös homoseksuaaleille suunnattuja valmiita huijauspaketteja.

Krebsin tutkimissa huijauspaketeissa opastetaan esiintymään esimerkiksi Venäjän syrjäseuduilla asuvina nuorina naisina, jotka toivovat parempaa elämää. Huijauspaketeissa neuvotaan huijareita lähettämään kymmenen ensimmäisen viestin joukossa sähköpostia myös naisen äidin nimissä, jotta tarina vaikuttaisi uskottavammalta.

Paketeista löytyy myös kuvia kauniista naisista.

Huijareita neuvotaan lähettämään vähintään 12 viestiä ennen kuin he ensimmäisen kerran mainitsevat mahdollisuuden matkustaa uhrin luokse. Matka-ajankohdan lähestyminen merkitsee myös huijauksen lopun alkua.

Ohjeissa on valmis lista erilaisista syistä, miksi nainen ei voi puhua puhelimessa. Todellinen syy on se, että nämä puhelut tietävät kustannuksia myös huijareille.

Huijauspuheluihin erikoistuneita keskuksia

Huijauspuheluita varten on jo valmiita puhelinkeskuksia, joissa kielitaitoiset naiset esiintyvät uhrista kiinnostuneena naisena. Kirjeenvaihtoa uhrin kanssa käynyt huijari joutuu maksamaan puhelinpalvelulle kymmenen dollaria yhdestä puhelusta. Puhelu uhrin kanssa tehdään mahdollisesti vasta aivan huijauksen loppuvaiheessa tuloksen varmistamiseksi.

Puhelua varten ”puhelinkeskusnaisille” kerrotaan yksityiskohtia, joista huijari ja uhri ovat keskustelleet aiemmin.

Huijauksen lopussa nainen on ”ihan kohta” matkustamassa pian miehen luokse. Viime hetkellä kehitetään jokin kriisitilanne, jolla uhri huijataan lähettämään rahaa. Nainen on esimerkiksi jäänyt jumiin lentokentälle tai hän tarvitsee rahaa viisumiin. Jos mahdollinen uhri osoittautuu varattomaksi, paketti neuvoo suuntaamaan keskustelun erilaisiin lainamahdollisuuksiin.

BBC:n mukaan rahat siirtyvät huijareille yleensä kuukauden kuluessa ensimmäisestä yhteydenotosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?