”Ihminen tunnistetaan suomalaiseksi” – näin Yle Areenan käyttö muuttuu - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Ihminen tunnistetaan suomalaiseksi” – näin Yle Areenan käyttö muuttuu

Suomalaiset voivat katsoa Yle Areenaa ensi vuoden alussa myös muulla Euroopassa. Katsomiseen saatetaan kuitenkin vaatia pankkitunnukset.

9.2.2017 20:50

Suomalaiset pystyvät käyttämään Yle Areena -verkkopalvelua ensi vuoden alusta myös muualla Euroopan alueella, kertoo Yle.

Tällä hetkellä Yle Areenasta voi Suomen ulkopuolella katsoa pääsääntöisesti uutis- ja ajankohtaisohjelmia sekä muuta Ylen omaa tuotantoa. Muiden ohjelmien näyttämistä ovat rajoittaneet sisällöntuottajien kanssa sovitut esitysoikeudet.

Nyt Ylen tavoitteena on, että vuoden 2018 alusta lähtien suomalaisten käytössä olisi koko Yle Areenan sisältö myös heidän matkaillessaan muissa EU-maissa.

Ylen päätös perustuu EU-komission ja -parlamentin tiistaina tekemään päätökseen, jonka mukaan maksullisten suoratoistopalveluiden tilaajien pitäisi pystyä toisessa EU-maassa vieraillessaan käyttämään tilaamaansa palvelua samalla tavalla kuin kotimaassaan.

EU:n päätös poistaa ohjelmien esitysoikeuksien maakohtaisia rajoituksia. EU:n ratkaisu ei velvoita verovaroin toimivaa Yleä, mutta yhtiö aikoo kuitenkin tarttua mahdollisuuteen.

Yle Areena yhä vain suomalaisille

Aivan täysin EU tai Yle eivät rajoituksia kuitenkaan poista. EU ei velvoita avaamaan tietyssä maassa tarjottavia palveluita kaikille EU-kansalaisille.

Suunnitelman mukaan Yle Areenaa pääsee muissa EU-maissa käyttämään kirjautumalla palveluun omilla Yle-tunnuksilla.

Yle-tunnukset eivät nykyään kuitenkaan ole sidottuja Suomen kansalaisuuteen, joten tunnistautumista vahvistetaan loppuvuoden aikana.

– Tarkoitus on saada Yle-tunnukseen vahva tunnistautuminen, eli pankkitunnusten tasoinen tunnistautuminen, kertoo Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana.

– Meillä ei ole vielä varmuutta miten se tehdään, mutta idea on, että ihminen tunnistetaan suomalaiseksi, ja sitä kautta hänellä on mahdollisuus käyttää Areenaa.

Maarajoja koskeva päätös täytyy EU:ssa vielä vahvistaa neuvostossa sekä Euroopan parlamentissa. Lisäksi asetukseen on kirjattu yhdeksän kuukauden sopeutumisjakso palveluntarjoajille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?