Piratismikanne nurin markkinaoikeudessa – elokuvayhtiöt joutuivat maksumieheksi

Markkinaoikeus velvoitti oikeudenhaltijat maksamaan runsaan 28 000 euron oikeudenkäyntikulut.

7.2.2017 15:33

Markkinaoikeus on tänään hylännyt hyvitysmaksukanteen, joka perustui väitettyyn elokuvan ja tv-sarjan jaksojen jakamiseen Bittorrent-vertaisverkossa. Kantajat eli Crystalis Entertainment UG ja Scanbox Entertainment A/S velvoitettiin maksamaan yhdessä vastaajan 28 135,60 euron oikeudenkäyntikulut.

Kanteessa väitettiin vastaajan jakaneen tietokoneeltaan A Walk Among the Tombstones -elokuvaa sekä kolmea Black Sails -sarjan jaksoa vuonna 2014 ja 2015. Tekijänoikeuden omistajat vaativat 3770 euron hyvityksiä sekä runsaan 29 298,28 euron oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Päätös perustui siihen, että vastaajan tietokoneen kiintolevyltä ei löytynyt jälkiä piratisoidusta materiaalista ja hänellä oli avoin langaton verkko, jota ulkopuoliset ovat voineet käyttää. Vastaaja toimitti itse kiintolevynsä tarkistettavaksi ulkopuoliselle yritykselle.

Oikeudenhaltijoita on edustanut Suomessa asianajajatoimisto Hedman Partners, joka on lähestynyt epäiltyjä piraatteja niin sanotuilla tekijänoikeuskirjeillä. Kirjeissä tarjotaan mahdollisuutta maksaa oikeudenhaltijoiden määrittelemä hyvitysmaksu tai ottaa riski markkinaoikeuteen joutumisesta.

Hedman Partners ei kommentoinut asiaa tiistaina.

Markkinaoikeustuomari Ville Parkkari kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle, että kyseessä on toinen markkinaoikeuden tekemä niin sanottuihin piratismikirjeisiin liittyvä päätös. Edellinen päätös tehtiin heinäkuussa, ja siinä kantaja tuomittiin maksamaan 600 euron tekijänoikeuskorvaus sekä oikeudenomistajien yli 30 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Parkkarin mukaan tapauksia on vireillä edelleen kaksi, ja niiden pääkäsittelyt ovat ensi kuussa. Päätöksiä on lupa odottaa alkukesästä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli tekijänoikeuksien haltijat voivat hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?