Kuusi tärkeää vinkkiä nettishoppailijalle: Näin tunnistat väärän tuotearvion

Internetissä myydään kaikkea ja kaikin mahdollisin keinoin. Näin opit lukemaan rivien välistä, mistä tuotearvosteluissa on oikeasti kyse.

Uskoako vaiko eikö? Tässä tapauksessa arvostelu on uskottava, sillä Amazon vahvistaa asiakkaan todella tehneen ostoksen.

5.2.2017 8:40

Howtogeek.com antaa neuvoja suositun verkkokaupan Amazon.comin käyttäjille sepitettyjen arvostelujen tunnistamiseksi. Samat ohjeet pätevät osin tai kokonaan moniin muihinkin paikkoihin internetissä, joissa tuotearvioihin törmää.

Sepitetty tuotearvio saattaa kertoa huonolaatuisesta tuotteesta tai epärehellisestä myyjästä. Jos arvostelu haiskahtaa, kannattaa ehkä katsella toista kauppaa tai korvaavaa tuotetta.

1. Tarkista päivämäärät

Jos suuri määrä myönteisiä arvosteluja ilmestyi lähes yhtä aikaa, on syytä epäillä vilunkia. Tosin jos kyseessä on odotettu hittituote, kuten uusi iPhone, ei arvioissa välttämättä ole taustalla pahoja aikomuksia.

2. Onko kielioppi hallussa?

Usein englanniksi kirjoitettujen tuotearvioiden kielioppi voi paljastaa huijauksen. Todella huono kielioppi voi viitata esimerkiksi konekäännettyyn tekstiin. Sinänsä kirjoitusvirheet ovat täysin tavallisia myös aidoissa arvioissa, eivätkä automaattisesti merkitse mitään pahaa.

Tällainen oikoluku luonnistuu myös monelta suomalaiselta, joille englanti on kolmas kotimainen.

3. Klikkaa arvostelijaa

Tutustu tuotearvostelijan profiiliin tyypillisesti tämän nimeä klikkaamalla. Katso, onko hän antanut voittopuolisesti hyviä arvosteluja mainosmaisilla ylisanoilla varustettuna. Ja onko hän kirjoittanut lähinnä harvojen tai vähän tunnettujen yritysten tuotteista?

4. Googlaa arvostelija

Jos katsomasi kauppa tarjoaa arvostelijasta etu- ja sukunimen, tee nimellä haku Googlessa tai jossain toisessa hakukoneessa. Voi olla, että nimen takaa ei paljastukaan oikea henkilö. Tai jos löydät esimerkiksi Facebook- tai Twitter-tilin, se saattaa olla ontto ja kuollut merkkinä huijauksesta.

Tosin hyvin monessa tapauksessa sama nimi on useammalla henkilöllä, mikä heikentää mahdollisuuksia tunnistaa huijarit tällä tavalla.

5. Paljasta kuvavaras

Arvostelijoiden profiilikuvien alkuperän voi selvittää tekemällä käänteisen kuvahaun. Tähän on olemassa erilaisia työkaluja, kuten Tineye.com. Klikkaa kuvaa oikealla hiiren napilla ja valitse "kopioi kuvan osoite" (Firefoxissa ja Chromessa). Sitten klikkaa Tineyen hakukenttää oikealla hiiren napilla ja valitse "liitä". Suorita haku ja katso, missä yhteyksissä samaa kuvaa on mahdollisesti käytetty. Voi käydä ilmi, että kuva on varastettu esimerkiksi jonkun toisen henkilön sosiaalisen median tililtä.

Käänteisen kuvahaun voit tehdä myös Googlen hakukoneella: valitse oikeasta yläkulmasta kuvahaku, klikkaa hakukenttää, valitse kameran kuva ja liimaa sen jälkeen kuvan nettiosoite.

6. Varo usealle sivuostolle levitettyjä vääriä arvosteluja

Jos yhden verkkosivun arvostelut epäilyttävät, on luonteva ajatus mennä lukemaan arvosteluja toisaalta. Väärien arvostelujen tehtailu on usein ammattimaista. On siis mahdollista, että tekaistuihin arvosteluihin törmää saman tuotteen kohdalla myös muualla verkossa.

Jos Amazonissa haluaa päästä helpommalla, voi käyttää myös Fakespot-nimistä työkalua väärien arvostelujen haistamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?