SpaceX:n Falcon 9 -rakettien murtumat voivat vaarantaa ihmishenkiä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Murtumia avaruusraketeissa: Vaarantaako vika ihmisten henkiä?

Yhdysvaltain hallitus on huolissaan sitkeästä viasta SpaceX:n kantorakettien rakenteissa, Wall Street Journal kirjoittaa.

SpaceX:n Falcon 9 -raketti vei Iridium Next -satelliitin avaruuteen tammikuun puolivälissä.­

3.2.2017 16:00

Elon Muskin SpaceX-yrityksen Falcon 9 -rakenteissa on vikoja, jotka uhkaavat miehitettyjen lentojen turvallisuutta, Wall Street Journal -lehti kirjoittaa (maksumuurin takana).

Lehden hallituksen ja teollisuuden lähteiden mukaan viranomaisten toimintaa Yhdysvalloissa valvova GAO (Government Accountability Office) aikoo viitata ongelmiin tulevassa raportissaan.

Kantorakettien väitetään kärsivän toistuvista murtumista turbopumpuissa, jotka ovat raketin toiminnan kannalta välttämättömiä. Teollisuuslähteet arvioivat WSJ:lle, että murtuvat osat ovat mahdollisesti merkittävä uhka rakettien turvallisuudelle ja saattavat edellyttää turbopumppujen suunnittelemista uudelleen.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on tiettävästi varoittanut SpaceX:ää, että tällaiset murtumat aiheuttavat miehitetyille lennoille riskin, jota on mahdoton hyväksyä. Nasan edustaja sanoi WSJ:lle, että murtumiin törmättiin viimeksi syyskuussa, mutta ongelman korjaamisen uskotaan onnistuvan.

SpaceX sanoi, että Falcon 9:ää ollaan muokkaamassa niin, että murtumilta vältytään jatkossa kokonaan.

Falcon 9 -raketteja on käytetty rahdin kuljettamiseen avaruuteen, mutta tulevaisuudessa niillä on tarkoitus kuljettaa myös ihmisiä. GAO ei ole vakuuttunut, että SpaceX pystyy yltämään Nasan tilastolliseen tavoitteeseen, jossa korkeintaan yhden astronautin ennakoidaan kuolevan 270 lentoa kohden. Viranomaisen sama epäilys koskee SpaceX:n kilpailijaa Boeingia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?