Digitoday

Saitko tämän viestin sähköpostissa? Älä ihmeessä vastaa, voi käydä kalliiksi

Julkaistu:

Nettihuijaus
Saksalainen yhtiö lähettää tietopyyntöjä, joihin vastaamalla voi huomaamattaan sitoutua kalliisiin vuosimaksuihin.
Suomalaisille yrittäjille on viime aikoina tullut sähköpostissa kysely saksalaiselta yrityshakemistolta, joka koettaa sitoa yrittäjän satojen eurojen vuosittaiseen laskutukseen. Sama kirje on tullut suomalaisyrityksille myös perinteisesti paperilla tavallisen postin mukana.

Viestissä pyydetään vastaanottajaa tarkistamaan, ovatko yrityksen tiedot oikein pdf-liitteenä olevassa asiakirjassa. Yritystä voidaan pyytää täydentämään esimerkiksi puuttuva y-tunnus.

Viestin lähettäjänä on viralliselta kalskahtava EBN European Business Number, ja yrityksen tietoja ilmoitetaan käytettävän www.e-b-n.eu -yrityssivustolla. Lomakkeen virallisesta ulkoasusta huolimatta sivustolla ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa.

Sivusto on yrityshakemisto, jolla voi tehdä hakuja esimerkiksi yritysten nimillä. Sen hyöty yrityksille on kyseenalainen.

Sivun alalaidassa kerrotaan huomaamattomasti, että sivuston julkaisija on saksalainen DAD eli Deutscher Addressdienst GmbH -niminen yritys. Tekstissä todetaan myös, että viestiin vastaamalla sitoutuu kolmen vuoden ajan maksamaan DAD GmbH:lle vuosittain 890 euroa mainonnasta. Tämän jälkeen sopimus jatkuu automaattisesti, ellei yritys ilmoita siitä vähintään kolme kuukautta ennen sopimuskauden loppua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

DAD GmbH on todella olemassa oleva hampurilainen yhtiö. Yritys on selvästi harjoittanut liiketoimintaansa jo muutaman vuoden, sillä sen nimellä löytyy Google-haulla varoituksia jo vuodelta 2013 esimerkiksi Norjasta.

Deutscher Adressdienst -yhtiöstä on varoittanut muun muassa viime viikolla julkaistussa lakitoimiston Recht, Steuern, Hamburg -blogin kirjoituksessa. Blogin mukaan monet yritykset todennäköisesti tajuavat vasta ensimmäisen laskun yhteydessä, mihin ovat sitoutuneet. Yhtiö kertoi myös hoitavansa tapausta yhden suomalaisyrityksen puolesta.

Lakitoimisto kertoo kamppailleensa DAD:n kanssa jo useiden vuosien ajan. Blogikirjoituksen mukaan DAD yleensä lopettaa vaatimuksensa lakimiesten painostuksesta, sillä se yhtiö ja muut sen kaltaiset toimijat tunnetaan tuomioistuimissa.

DAD on lähettänyt laskujaan Suomen ja Norjan lisäksi ainakin myös Hollantiin, Kroatiaan ja Romaniaan.

Paras keino välttyä maksamiselta ja sen välttämiseen liittyvältä väännöltä on olla vastaamatta sähköpostiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt