Digitoday

HS: Näin saksalaisyhtiö tienaa suomalaisten piratismimaksuilla – uhkauskirjeiden laillisuus selvitetään

Julkaistu:

Nettipiratismi
Laittomasta elokuvien jakamisesta lähetettyjen hyvitysmaksuvaatimusten laillisuutta selvitetään opetus- ja kulttuuriministeriössä, kertoo Helsingin Sanomat. Suurimpia voittajia ovat tällä hetkellä oikeuksien valvojat.
Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo järjestää helmikuun alussa tapaamisen, jossa selvitetään viime aikoina nettipiratismista epäillyille lähetettyjen hyvitysmaksuvaatimusten laillisuutta, kertoo Helsingin Sanomat.

– Näyttää siltä, että on aiheellista koota ministeriön toimesta osapuolia koolle, jotta voidaan selvittää, onko lakia kaikilta osin noudatettu, totesi opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Anna Vuopala Helsingin Sanomille.

Muun muassa lakitoimisto Hedman Partnersin sekä Adultia- ja Tekijänoikeusturva TOT -yhtiöiden lähettämissä kirjeissä on vaadittu vähintään 300 euron korvauksia elokuvien tai tv-sarjan jaksojen laittomasta nettijakelusta. Joissakin kirjeissä korvausvaatimukset ovat nousseet tuhansiin euroihin. Maksamatta jättäjiä uhataan oikeudella.

Helsingin Sanomien mukaan kirjeitä ovat vaarassa saada jopa kymmenet tuhannet suomalaiset. Selityksenä on vertaisverkostojen tiedostonjaossa yleinen Bittorrent-tekniikka, jossa tiedoston lataaja myös samalla jakaa tiedostoa muille lataajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ei ole tarkoitus, että lainsäädäntö mahdollistaa lypsämistä, sanoi Vuopala Helsingin Sanomille.

Maksuvaatimuksista on tehty poliisille puolestaan kymmeniä tutkintapyyntöjä, tiedotti poliisi viime perjantaina. Poliisin mukaan asian ratkaisu ei kuitenkaan kuulu poliisille, sillä asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, vaan kyseessä on yksityisoikeudellinen riita-asia laskun perusteista.

Hyvitysmaksuista pienempi osuus oikeudenomistajalle

Helsingin Sanomien mainitsemassa erikoistapauksessa 2200 euron vaaditusta korvausmaksusta 900 euroa menisi oikeudenomistajalle ja 1300 euroa ”valvonnan kustannuksiin”, selvittää Hedman Partnersin lakimies Joni Hatanmaa.

Yksi oikeudenomistajista on tanskalainen elokuvien ja televisiosarjojen välittäjä Scanbox. Yhtiön digitaalisten toimintojen johtaja Torben Jørgensenin mukaan aloite nettijakamisen tekniseen valvontaan ja hyvityskirjeiden lähettämiseen tuli saksalaiselta Tecxipio-yritykseltä, joka on erikoistunut vertaisverkkojakelun seurantaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olemme melkein kuin äänetön yhtiökumppani. Tecxipio vastaa kaikesta teknisestä, ja Joni [Hatanmaa] ja Hedman Partners hoitavat loput, totesi Jørgensen Helsingin Sanomille.

Jørgensenin mukaan hyvitysmaksuista saadut summat eivät ole heille suurta liiketoimintaa, ja ne muodostavat alle prosentin Scanboxin liikevaihdosta. Hän muistuttaa, että myös kirjeiden lähettäminen on kallista.

Hänen mukaansa kirjeiden lähettäminen on kuitenkin tarpeen laittomien latauksien suitsimiseksi.

– He eivät ole uhreja, koska he tekevät laittomuuksia, Jørgensen toteaa Helsingin Sanomille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt