Digitoday

Suomen satelliittisuunnitelmissa yllätyskäänne: Musta hevonen voi ohittaa laukaisujonoon jämähtäneet Aallot

Julkaistu:

Avaruus
Suomen ensimmäiset satelliitit eivät päässeet avaruuteen viime vuonna. Nyt pakka on täysin auki sen suhteen, kumpi laukaistaan ensimmäisenä. Nyt musta hevonen voi ennättää niidenkin edelle.
Aalto-yliopiston opiskelijoiden pitkälti työstämät Aalto-1- ja Aalto-2-satelliitit odottavat yhä laukaisuaan avaruuteen. Vielä viime kesänä laukaisuja povattiin vuoden loppuun mennessä, mutta avaruusyhtiö SpaceX:n kantoraketin räjähdettyä lähtöalustallaan syyskuun alussa aikataulut sekosivat pahasti.

SpaceX:n on määrä kuljettaa Aalto-1 avaruuteen Yhdysvalloista käsin, ja yhtiö ilmoitti äskettäin tähtäävänsä seuraavaan laukaisuun vielä tässä kuussa.

– Seuraava raketti laukaistaan todennäköisesti tammikuussa, mutta valitettavasti Aalto-1 ei ole sen kyydissä. Ei ole edes täyttä varmuutta, onko se mukana seuraavassakaan, hankkeen vetäjä, professori Jaan Praks kertoo IS Digitodaylle.

Professori kertoo kuulleensa vahvistamattomia tietoja, että amerikkalaisten omat tietyt hallituksen ratkaisut saattavat kiilata väliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä ei ole täyttä varmuutta, lähteekö satelliittimme muutaman kuukauden sisällä vai tuleeko siihen taas joku viivästys.

Praksin mukaan tilanne Aalto-2:n suhteen näyttää hieman lupaavammalta. Sen laukaisija on vaihtunut Antares-raketista Atlas-kantorakettiin, ja laukaisu saattaa tapahtua Yhdysvalloista maaliskuun paikkeilla – siis mahdollisesti ennen Aalto-1:tä. SpaceX:llä ei ole Aalto-2:n kanssa mitään tekemistä.

Molemmissa on haasteensa

Suomen Aalto-1 on vain yksi yli 80:sta minisatelliitista, jotka on tarkoitus lähettää samalla raketilla avaruuteen. Näin moninainen kuorma aiheuttaa omat kommervenkkinsä, Praks huomauttaa. Aalto-yliopisto on laukaisuvälittäjän avustuksella etsinyt vaihtoehtoja SpaceX:n raketille, mutta kuljetusaluksen vaihtaminen tässä vaiheessa olisi raskas prosessi.

Aalto-2 puolestaan olisi avaruuteen päästessäänkin vielä pitkään toimeton. Se nimittäin viedään ensin kansainväliselle ISS-avaruusasemalle, missä se voi viettää kuukausia ennen kuin se varsinaisesti päästetään omilleen kiertämään Maata.

Aalto-1:llä on määrä testata Maan kaukokartoitukseen tarkoitettua spektrometriä ja avaruussäteilyä laskevaa mittalaitetta. Lisäksi sillä aiotaan kokeilla Suomessa keksityn sähköisen avaruuspurjeen periaatetta, kun satelliitti jarrutetaan takaisin ilmakehään.

Aalto-2 puolestaan auttaa kartoittamaan Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksia osana kansainvälistä QB50-tehtävää.

Jokerina kolmas satelliitti

Kun Aalto-satelliitteja on odotettu laukaistaviksi, ovat niiden parissa työskennelleet opiskelijat jo pitkälti siirtyneet työelämään. Tämän myötä on syntynyt Reaktor Space Lab -yritys, jonka ensimmäinen satelliitti on valmistumassa nopeaa tahtia.

– On mahdollista, että heidän satelliittinsa on se ensimmäinen, joka Suomesta lähtee ylös, Praks toteaa.

Kyseessä on myös pieni, niin kutsuttu nanosatelliitti nimeltä Reaktor Hello World. Siitä on tarkoitus tulla vähintäänkin Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti, joka on firman mukaan oppimisprosessi satelliittien ja niiden ohjelmistojen rakentamisessa. Avainopit luvataan jakaa vapaasti kaikkien kanssa.

Lisäksi Praks kertoo, että hänellä on jo uusi opiskelijatiimi, joka rakentaa Aalto-3-satelliittia.

– Suurin hyöty näistä hankkeista on uusi sukupolvi osaavia ihmisiä alalla. Olemme saaneet avaruusskenen taas pyörimään uusilla ideoilla sekä tuottaneet uusia yrityksiä tälle alueelle. Uusi rytmi ja uusi hengitys tähän hommaan on nähdäkseni suurin saavutuksemme.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt