Hittilaitteen myynti kasvoi yli 900 prosenttia – sisältää riskin, jota kaikki eivät tule ajatelleeksi

Julkaistu:

Älykaiuttimet
Älykaiuttimien myynti kasvaa hurjaa vauhtia. Yleensä olohuoneen pöydälle asetettava laite kuuntelee käyttäjäänsä ja mahdollistaa kodin älylaitteiden ohjailun.
Älykaiuttimet ovat tuoteryhmä, joiden myynti kasvaa räjähdysmäisesti.

Nettijätti Amazon kertoo Amazon Echo-kaiuttimensa myynnin kasvaneen joulumyynnissä yli yhdeksänkertaiseksi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. 180 dollarin hintainen Echo ja sen 50 dollaria maksava halpamalli Echo Dot olivat joulun suosituimpia lahjoja Yhdysvaltain Amazonissa.

Älykaiutin on kodissa keskeiselle paikalle sijoitettava laite, joka kaiuttimena toimimisen ohella vastailee tekoälynsä avulla käyttäjänsä esittämiin kysymyksiin ja mahdollistaa kodin laitteiden komentamisen puheohjauksella. Kaiuttimiin kytketään usein myös jonkin musiikkipalvelun kuukausitilaus.

Myös Google on julkistanut Google Home -kaiuttimen, jonka toimintaperiaate on samanlainen. Google ei ole kertonut myymiensä kaiuttimien määrää, mutta nettilehti Recoden mukaan viime kesänä niitä arvioitiin myydyn noin 3 miljoonaa kappaletta, ja tämän vuoden tavoite olisi 10 miljoonassa.

Älykaiuttimia ei ole vielä saatavilla Suomessa, sillä tekoälyavustajat toimivat toistaiseksi vain englanniksi tai muilla suurilla kielillä.

Tekoälykaiutin sisältää tietoturvariskin, jota kaikki käyttäjät eivät tule ajatelleeksi: Se kuuntelee huoneessa käytäviä keskusteluja ja aktivoituu kuullessaan avainsanan, Amazonin tapauksessa ”Alexa” ja Googlella ”OK, Google”. Tämän jälkeen se voi tallentaa kuulemansa äänet pilveen valmistajansa palvelimille.

Engadget kertoo The Informationin tietojen perusteella, että poliisi on Yhdysvalloissa on käyttänyt murhatutkinnassa tietoja ainakin yhdestä Echo-kaiuttimesta. Amazon kieltäytyi luovuttamasta tietoja, jolloin poliisi turvautui pakkokeinoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt