Piratismikirjeiden määrä Suomessa kasvaa – ”Meidän valvontaamme kyllä joutuu”

Lakitoimisto kertoo jatkavansa aktiivisesti karhukirjeiden lähettämistä piratismista epäillyille suomalaisille.

21.12.2016 7:14

Asianajotoimisto Hedman Partnersin piratismikirjeiden kampanja jatkuu aktiivisena.

– Kyllä kirjeiden määrä on yhä kasvamaan päin, toimiston asianajaja Joni Hatanmaa kertoo.

Hatanmaa ei enää nykyisellään kommentoi kirjeiden tarkkaa määrää. Yli vuosi sitten hän kertoi niitä lähetettävän noin sata kappaletta viikossa, ja tuolloinkin määrä oli nousemaan päin. Jo viime vuonna kirjeen oli saanut useampi tuhat piratismista epäilty.

Tästä on kyse

Hedman Partners edustaa tekijänoikeuksien haltijoita, kuten televisiosarjojen tai elokuvien tuotantoyhtiöitä. Se lähettää niiden puolesta rahallisia vaatimuksia henkilöille, joiden nettiliittymää katsotaan käytetyn sisältöjen luvattomaan lataamiseen ja levittämiseen.

Monet ovat kokeneet käytännön uhkailuna, mutta Hatanmaa katsoo kirjeiden osoittaneen jo tehokkuutensa. Niiden lähettämistä jatketaan niin kauan, kuin on tarpeen.

– Piratismi on sekä meidän käyttämämme metriikan että tekijänoikeusbarometrin mukaan vähentynyt huomattavasti. Me uskomme, että siinä vaiheessa kun piratismi palautuu marginaaliin, silloin tätä valvontaa on tarvetta harjoittaa enää huomattavasti pienemmässä määrin.

Lisää oikeudenkäyntejä

Jos kirjeet eivät tepsi, Hedman vie asian markkinaoikeuteen. Siellä on toistaiseksi käsitelty neljätoista tapausta, ja lisää pukkaa.

– Uusia oikeudenkäyntejä on tulossa, Hatanmaa sanoo.

Suurin osa oikeudenkäynneistä on Hatanmaan mukaan sovittu oikeussalin ulkopuolella siinä vaiheessa, kun piratismista epäilty on huomannut, että vastapuoli on tosissaan.

Marraskuussa yksi oikeudenkäynti päättyi heti ensimmäisenä päivänä 12 000 euron korvaukseen, kun kirjeessä oli vaadittu 600 euroa tv-sarjan jakson jakamisesta. Asianajajan mukaan oikeudenkäynnit ovat rohkaisseet kirjeen saaneita maksamaan ennen käräjiä esitetyn pienemmän korvauksen.

Kahdessa oikeusjutussa on annettu yksipuolinen tuomio piratismista, kun vastaaja ei noteerannut kannetta millään tavalla.

Laaja seuranta

Hedman Partners tarkkailee laitonta latausliikennettä muutenkin kuin vain seuraamalla tunnettuja tiedostonjakopalveluita, kuten Pirate Bay tai Popcorn Time.

Hatanmaa huomauttaa, että monet laittoman sisällön hakijat tekevät niin suoraan torrent-ohjelmistoillaan ohittaen isot verkkopalvelut.

– Riippumatta siitä, mitä kautta sinne BitTorrent-verkkoon menee, niin meidän valvontaamme kyllä joutuu, Joni Hatanmaa vannoo.

Sen verran lähestymistapaa on matkan varrella viilattu, että korvausvaatimus pienimmillään on nyt 500 euroa aiemman 600 euron sijaan. Hatanmaa ei halunnut arvioida keskimääräistä korvaussummaa, jota kirjeissä esitetään.

– Enemmistö kirjeistä kuitenkin sijoittuu sinne pienempään päähän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?