Googlen hakukone muuttuu – tätä on odotettavissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlen hakukone muuttuu – tätä on odotettavissa

Googlen haku käynnistyy jo Androidin kotinäppäimestäkin. Hakukone koettaa arvata, mitä hakija saattaa tarvita seuraavaksi.

­

15.12.2016 9:10

Googlen maajohtaja Antti Järvinen valotti Googlen hakukoneen tulevaisuutta puhuessaan lehdistölle keskiviikkoaamuna Helsingissä.

Järven mukaan Google on lisäämässä hakukoneeseensa kykyä ennakoida, mitä käyttäjä haluaa tehdä. Pääpaino on etenkin mobiililaitteilla tehtävissä hauissa, sillä niiden määrä kasvaa huimasti.

– Googlen perustaja Larry Page sanoi, että täydellinen hakukone ymmärtää, mitä ihminen tarkoittaa hakiessaan jotakin ja antaa sinulle takaisin sen, mitä siinä tilanteessa tarvitset, Järvinen valotti muutoksen taustaa.

Nykyisin haku tarjoaa käyttäjilleen tietoa, jota käyttäjän uskotaan tarvitsevan. Esimerkiksi kysely Dublinin asukasluvusta esimerkiksi tuo kaupan päälle myös Corkin ja Amsterdamin asukasluvut.

Hakutuloksia on alettu myös laajentaa. Jalkapallojoukkueen hakeminen tuo näkyviin myös sen otteluohjelman sekä siihen liittyvät uutiset. X Factor -haku puolestaan saattaa tuoda näkyviin esimerkiksi suosikkiesiintyjän äänestysmahdollisuuden.

Myös jatkokysymykset ovat tulossa osaksi hakukonetta. Jos ensimmäinen kysymys on "kuka on USA:n presidentti?", jatkokysymys "kuinka pitkä hän on?" riittää selvittämään juuri Obaman pituuden.

Myös paikkatietoa aletaan hyödyntää. Jos käyttäjä on Eiffel-tornin läheisyydessä, "kuinka korkea se on?" -kysymys antaa vastaukseksi Eiffel-tornin pituuden.

Koska Googlen ensisijainen kieli on englanti, uudistuksia ei olla näkemässä suomenkielisissä hauissa yhtä nopeasti kuin englanninkielisissä.

Myös Android-puhelimen kotinäppäintä aletaan hyödyntää aiempaa tehokkaammin. Kotinäppäimen pitkä painallus esimerkiksi saapuneen pikaviestin kohdalla tekee haun pikaviestin sisällöllä. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi haettaessa lisätietoa ravintolasta, josta on kaverin kanssa juri keskusteltu.

Google alkaa hyödyntää myös puhelimessa olevia sovelluksia hakukoneensa yhteydessä. Ravintolan hakeminen saattaa avata Tripadvisor-sovelluksen kertoakseen lisätietoja paikasta, jos sovellus on puhelimelle asennettu.

Järvisen mukaan hakukoneen ensimmäinen iso muutos historiallisesti oli se, että Google oppi ymmärtämään synonyymejä oikeissa asiayhteyksissä. Esimerkki tästä on englanninkielinen kirjanpari cs joka voi tarkoittaa tilanteesta riippuen tietojenkäsittelytiedettä (computer science), Counter-Strike-peliä, keskusrautatieasemaa (central station), tai Credit Suisse -pankkia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?