Ruokakauppa ilman kassoja muuttuu vitsistä todellisuudeksi vuodenvaihteessa

Verkkokauppa Amazonin kivijalkakauppa saattaa tehdä kaupan kassan työstä historiaa.

Amazon Go -kauppa on jo ollut Seattlessa auki testiasiakkaille.

12.12.2016 8:39

Verkkokauppajätti Amazon avaa ensin vuoden alussa kotikaupunkinsa Seattlen keskustaan Amazon Go -kaupan, jossa ei ole lainkaan kassoja. Sen sijaan ostajilta vaaditaan tili Amazon-verkkokaupassa sekä älypuhelimeen asennettu Amazon Go -sovellus.

Kauppaan tullessaan ostajat tunnistautuvat kauppaan tullessaan näyttämällä sovelluksessa näkyvää qr-koodia kaupan ovella olevalle lukulaitteelle. Tämän jälkeen asiakas voi Amazonin mukaan vapaasti kierrellä kaupassa, poimia haluamansa ostokset mukaansa tai vaikka palauttaa niitä takaisin hyllyille, ja kävellä ulos. Ostokset laskutetaan Amazon-verkkokaupassa olevan tilin kautta.

Amazon ei juuri kerro kaupan toiminnan teknisiä yksityiskohtia. Verkkokaupan julkaisema lyhyt esittelyvideo ja verkkosivu luettelevat hype-sanoja, kuten koneoppiminen ja -havainnointi. Yhtiön mukaan kaupassa käytetään samoja tekniikoita kuin itseohjaavissa älyautoissa.

USA Today -lehden mukaan kaupassa käytetään ilmeisesti vuonna 2014 julki tulleessa Amazonin patentissa käytettyä tekniikkaa. Patentin perusteella kauppaan on sijoitettu suuri määrä kameroita ja mikrofoneja, jotka seuraavat käyttäjiä. Järjestelmä tunnistaa käyttäjät ovella lukulaitteen kautta, ja pystyy erottamaan heidät toisistaan.

Järjestelmä tunnistaa myös erilaisia infrapuna- ja painetunnistimia, jotka auttavat sitä tunnistamaan, mitä asiakkaat nostavat hyllyiltä tai palauttavat. Mukaan otetut tuotteet päivittyvät automaattisesti puhelinsovelluksessa näkyvään asiakkaan sähköiseen kuittiin.

Kokonaisuus vaatii kameroiden ja muiden tunnistimien lisäksi toimiakseen myös paljon laskentatehoa, ja on epävarmaa, onko sen käyttö varsinaisesti halvempaa kuin oikeiden ihmisten palkkaaminen kaupan kassalle. Amazonin mukaan kyseessä on kokeilu, eikä sillä ole ainakaan lähiaikoina tarkoitusta perustaa ainakaan suurta määrää uusia Amazon Go -kauppoja, kertoo USA Today.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?