ISTV:n putkimiehet koheltavat armottomasti pelaajien ykköslahjalla – NES Classic Edition revitään käsistä

Pikkukonsolin 30 esiasennetun klassikkopelin joukosta löytyy muun muassa legendaarinen Super Mario Bros.

10.12.2016 11:19

Nintendo Entertainment System, eli NES tai tuttavallisesti aikalaisten kesken Matolaatikko valtasi ja mullisti videopelimarkkinat 1980-luvulla. Monelle aikalaiselle harmaaseen kotikonsoliin liittyy paljon kultaisia muistoja.

Retrofanien riemuksi Nintendo julkaisi marraskuussa NESistä uuden miniversion NES Classic Editionin. Pikkukonsolissa on 30 esiasennettua klassikkopeliä.

Niistä klassisin lienee Super Mario Bros, eli Mario ykkönen vuodelta 1985. Toimittajat Antti ”Super Antonio” Halonen ja Miikka ”Super Miguel” Hujanen pistivät uuden retrokonsolin ja vanhan putkimiehen ISTV:n kovaan testiin.

Teoriassa pelin voi pelata läpi jopa viiteen minuuttiin. Käytännössä se on tavalliselle pulliaiselle silkka mahdottomuus.

Punapaitainen viiksiniekka tuntuu tottelevan komentoja nihkeämmin kuin lapsuudessa. Vika ei tosin taida olla putkimiehessä tai konsolissa – vaan harjoituksen puutteesta.

Nostalgiaa silmille ja korville

Konsolin grafiikat ja midi-musiikit ja -äänitehosteet ovat alkuperäiselle 8-bittiselle konsolille uskollisia. Nostalgia on kirjaimellisesti aistittavissa. Kukapa videopelifani ei olisi Super Marion tunnaria koskaan kuullut.

Omalla tavallaan tunnelmaa luo sekin, että pakasta vedetyn ohjaimen hyppynappi on tiukka ja vaatisi vähän sisäänajoa. Rotkoon syöksyminen tai koopa-vihollista päin käveleminen on helppoa.

Pelit ovat yhtä armottomia kuin aina ennenkin. Pelaaja saa yleensä vain kolme laiffia (elämää) ja hyvässä lykyssä kolme continuea (jatkomahdollisuutta). Usein yksi väärä sieni tai rotkoon syöksyminen vie hengen – mikä pätee tietenkin myös oikeassa elämässä.

Urakan helpottamiseksi Nintendo Mini Classiciin on tuotu tallennusmahdollisuus, mikä helpottaa pelaamista huomattavasti.

Konsoli meni kuin kuumille kiville

Pelaaminen on aivan yhtä hauskaa kuin 30 vuotta sitten. Kun kaveri pelaa, toinen voi kannustaa innokkaasti tai toivoa äänettömästi (tai äänekkäästi) epäonnistumista, jolloin ohjaimen saa itselleen.

Konsoliin on mahdollista ostaa toinen ohjain, sillä esiasennettujen pelien joukosta löytyy useampi kaksinpeli. Silloin moninpelit vasta pääsevätkin oikeuksiinsa, kun yhdessä pelaaminen vaatii aidosti läsnäoloa internetyhteyden sijaan.

Nintendo Classic Mini sai 1980- ja 1990-lukujen lapset ja nuoret liikkeelle. Konsoli on viety käsistä käytännössä joka maasta.

Valitettavasti seuraavan erän saapumisesta on vain arvioita, ja ne saattavat olla taas kauppojen hyllyillä pahimmillaan vasta keväällä. Laitetta voi varata verkkokaupoista.

Nintendo Classic Minin pelit

Balloon Fight

Castlevania

Donkey Kong

Double Dragon II: The Revenge

Dr. Mario

Excitebike

Galaga

Ghosts 'n Goblins

Gradius

Ice Climber

Kirby's Adventure

Mario Bros.

Mega Man 2

Metroid

Ninja Gaiden

Pac-Man

Super C

Super Mario Bros.

Super Mario Bros. 2

Super Mario Bros. 3

The Legend of Zelda

Zelda II: The Adventure of Link

Bubble Bobble

Castlevania II: Simon's Quest

Donkey Kong Jr.

Final Fantasy

Kid Icarus

Punch-Out!! Featuring Mr. Dream

StarTropics

Tecmo Bowl

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?