Keksittiinkö Suomessa jotain ihan uutta: Peter Vesterbackan hullu projekti opettaa hiukkasfysiikkaa lapsille - Digitoday - Ilta-Sanomat

Keksittiinkö Suomessa jotain ihan uutta: Peter Vesterbackan hullu projekti opettaa hiukkasfysiikkaa lapsille

Suomalainen Lightneer julkaisi ensimmäisen pelinsä Slushissa. Hiukkasfysiikkaa opettava peli laajenee moneen suuntaan kumppanuuksien myötä.

30.11.2016 20:53

Suomalaisen oppimispelejä tekevän Lightneerin ensimmäinen peli Big Bang Legends on julkaistu Slushissa. Kyseessä on mobiilipeli, jolla opetetaan lapsille hiukkasfysiikan alkeita.

– Se, että ihmiset nauravat kuullessaan uusista projekteistani on hyvä merkki, sanoi Roviolta lähtenyt Lightneerin "brand breakerina" (markkinointimiehenä) toimiva Peter Vesterbacka pelin julkistustilaisuudessa.

– Vaikka kyseessä on oppimispeli, siitä on tehty niin hauska, että se kilpailee kaikkien muiden maailman pelien kanssa, Vesterbacka jatkoi.

Pelin takana on kovan luokan hiukkasfysiikkaosaamista. Konsultoivassa roolissa on toiminut Cernin tutkija Rolf Landua.

– Pelin on tarkoitus toimia viihdyttävänä, mutta samalla opetustehtävässä. Oppi tulee ikään kuin itsestään, Lightneerin perustaja Lauri Järvilehto sanoi.

Lightneerin mukaan pelien tarkoitus ei ole korvata koulua, vaan toimia eräänlaisina ensiaskelina opintiellä. Koska se on suunniteltu laajalle yleisölle, sen on oltava hauska myös aikuisten silmissä.

Mobiiliyhtiön suunnitelmien mukaan Big Bang Legendsia voidaan hyödyntää osana koulujen fysiikanopetusta. Tässä Lightneer on tehnyt yhteistyötä Sanoma Pron kanssa, joka tekee opaskirjan opettajille pelin hyödyntämisestä luokkahuoneissa.

Peli tuli Slushin aikana soft launchiin eli ladattavaksi kaikessa hiljaisuudessa. App Storessa tarjolla oleva sovellus on testiversio, jossa lopulliset rahastusmekaniikat eivät ole vielä paikallaan. Peliin on tulevaisuudessa määrä upottaa mitä todennäköisimmin pelinsisäisiä maksuja, mutta Lightneer tutkii myös muita rahastustapoja. Testivaiheen palaute määrittelee ansaintalogiikan lopullisesti.

Pelikonsepti on sikäli poikkeuksellinen, että Lightneer jatkaa sitä moneen suuntaan ulottuvilla kumppanuuksilla. Lautapeliyhtiö Tacticin kanssa on tehty yhteistyössä Big Bang Legends -teemainen Kimble, jossa yhdistellään elementtejä lautapelaamisesta ja digitaalisuudesta.

Lisäksi Lightneer tutkii vaatevalmistaja Reiman kanssa mahdollisuuksia saada lapset liikkumaan.

Järvilehdon mukaan muihin kumppaneihin kuuluu Kirkon ulkomaanpu, jonka kanssa peliä aletaan käyttää opetuskäytössä kehittyvissä maissa 4-6 kuukauden sisällä.

Pelin jatkokehityksessä ensimmäinen tavoite on laajentaa atomeista koostuva hahmogalleria kattamaan koko alkuaineiden jaksollinen järjestelmä. Yhtiön jatkosuunnitelmiin kuuluu kehittää peliä kvanttifysiikan, kemian ja matematiikan suuntaan. Tulevaisuudessa voisi tulla kyseeseen myös kielten opettaminen pelillä.

– Ensimmäisessä pelissä on luotu hahmogalleria ja esitelty pelimaailma. Tässä rakennamme brändiä, Järvilehto sanoi.

– Ei tämä helppoa tule olemaan, mutta meillä on paras mahdollinen tiede- ja peliosaaminen. Aiomme tavoittaa miljardeja. Ja sen olen oikeataan tehnytkin jo aikaisemmin, Vesterbacka heitti.

Sanoma Pro kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Ilta-Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?