Supercellin Paananen: Tässä on suurin mokani pelibisneksessä

Ilkka Paananen ja ruotsalaiset startup-gurut muistelivat kompurointejaan sovellusbisneksessä.

30.11.2016 13:39 | Päivitetty 1.12.2016 16:30

Slushissa menestykkäät pohjoismaiden startup-yhtiöiden johtajat kokoontuivat muistelemaan virheitä, joita he olivat uransa aikana tehneet.

Suomalaisen, kahteen kertaan suurella rahalla myydyn peliyhtiön perustajalla ja toimitusjohtajalla Ilkka Paanasella oli vaikeuksia nimetä yhtä asiaa.

– Suurin moka ollut Supercellissä, vaan edellisessä ja sittemmin Digital Chockolatelle myydyssä peliyhtiö Sumeassa. Yritimme luoda rakenteita luovan prosessin ympärille, Paananen sanoi.

– Se tappoi yhtiön luovuuden, Paananen jatkoi.

Paanasen mukaan peliyhtiön vahvat rakenteet toivat hallinnan tunteen, mutta hintana oli ylhäältä alas toimiva yhtiörakenne.

– Supercelliä perustaessamme mietimme, että mitäpä jos tekisimme tämän toisin päin? Antaisimme vallan luoville tyypeille ja johto ja muu firma johto mukaan luettuna olisi vain heitä tukemassa, Paananen sanoi.

Supercellin nykyinen rakenne perustuu itsenäisiin pelintekijöiden "soluihin", joita ei ohjata ylhäältäpäin.

Spotifyn perustaja Daniel Ek piti puolestaan suurimpana virheensään sitä, että yhtiö ei julkaissut pitkään aikaan kunnollista mobiilisovellusta. Puhelimella saattoi käyttää vain Spotifyn maksullista premium-versiota.

– Meidän oli lopulta palattava neuvottelupöytään musiikkiteollisuuden kanssa, ja pyytää heitä antamaan meille ilmaiseksi se, mistä asiakkaat parhaillaan maksavat.

Ekin mukaan tämä vuonna 2013 tapahtunut mobiilikäytön räjähdys olisi voinut tappaa Spotifyn kokonaan, koska sillä ei ollut tarjota kunnon mobiilisovellusta.

Skypen perustaja Niklas Zennström puolestaan muisteli seikkailujaan Kazaa-tiedostonjakopalvelun kanssa, joka joutui musiikkiteollisuuden hampaisiin ja oikeusjuttujen kierteeseen.

Hän kuitenkin huomautti, että Kazaata varten kehitettyjä tekniikoita hyödynnettiin myöhemmin Skypen kehityksessä.

Oikaisu: Korjattu Skypen perustajan nimi oikein

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?