Piratismista epäilty ei maksanut 600 euroa: Lasku nousi oikeudessa 12 000 euroon

Nettipiratismista epäilty ei vastannut 600 euron korvausta vaatineeseen kirjeeseen. Sovitteluratkaisu tv-sarjan jakson jakamisesta tuli reilusti kalliimmaksi.

28.11.2016 14:11

Black Sails -tv-sarjan yhden jakson netissä jakanut henkilö joutuu maksamaan yli 12 000 euron korvaukset tekijänoikeusloukkauksesta. Lakiasiantoimisto Hedman Partners oli aiemmin lähettänyt hänelle kaksi kirjettä, joissa teosta vaadittiin 600 euron euron korvausta. Henkilö ei kuitenkaan vastannut lakiasiantoimiston yhteydenottoihin.

Tämän jälkeen Hedman Partners haastoi henkilön markkinaoikeuteen Crystalis Entertainmentin puolesta, ja asian käsittely alkoi ja päättyi viime viikolla. Kanne päätyi sovintoon 12 416,50 euron korvaussummalla heti asian käsittelyn ensimmäisenä päivänä.

– Sovinto oli hyvä ratkaisu, sillä oikeudenkäynnin käyminen loppuun olisi vielä kasvattanut kuluja, jotka tulevat lopulta oikeudenkäynnin häviäjän maksettaviksi, asianajaja Joni Hatanmaa Hedman Partnersilta toteaa tiedotteessa.

Lakiasiaintoimiston mukaan sovittu korvaussumma kattaa oikeudenomistajan kulut sekä kohtuullisen hyvityksen tekijänoikeusrikkomuksesta.

”Paras keino vähentää luvatonta toimintaa”

Hedman Partners alkoi viime vuonna lähettää nettipiratismista epäillyille kirjeitä, joissa se vaatii korvausmaksuja 500 eurosta yli 3000 euroon laittomasta sisällönjakelusta vertaisverkoissa. Hatanmaa ei halua kertoa lähetettyjen kirjeiden määrää, mutta aiempien tietojen perusteella niitä on lähetetty jopa sata viikossa.

– Toiminnan tarkoitus on kattavasti puuttua tekijänoikeuden loukkauksiin siten, että valvottavia nimikkeitä loukkaava todennäköisemmin saa kirjeen, kuin ei saa, Hatanmaa kertoo.

– Kiinnijäämisriskin kohottaminen tuntuvaksi on kokemusten mukaan paras keino vähentää luvatonta toimintaa.

Valvonnan tiukentuminen on näkynyt myös markkinaoikeudessa. Tekijänoikeuksien valvojat saavat vertaisverkkojen teknisessä valvonnassa tietää laittoman sisällön jakajasta vain tietokoneen ip-osoitteen. Tämän takia valvojien on Suomessa haettava markkinaoikeudelta päätös, joka velvoittaa operaattorin luovuttamaan heille ip-osoitteen käyttäjän yhteystiedot.

Viime vuonna markkinaoikeudelle tehtiin 211 ip-osoitetta koskevaa tietopyyntöä, kun niitä vuonna 2014 saapui 73. Tänä vuonna määrä nousee edelleen, sillä tähän päivään mennessä markkinaoikeus on saanut jo 223 tietopyyntöä ip-osoitteiden käyttäjistä.

Hedman Partners nosti myös ensimmäiset kanteensa reilu vuosi sitten. Kaikkiaan yhtiöllä on tähän mennessä ollut vireillä 14 oikeudenkäyntiä, joista tuorein sovittiin asian pääkäsittelyssä. Puolet tapauksista on sovittu jo kirjallisessa valmistelussa. Markkinaoikeus on antanut kahdessa tapauksessa yksipuolisen tuomion, koska piratismista epäilty ei ole osallistunut asian käsittelyyn.

Viime heinäkuun alussa markkinaoikeus määräsi yhden piratismista syytetyn henkilön maksamaan televisiosarjan 10 jakson ja yhden elokuvan jakamisesta 600 euron tekijänoikeuskorvauksen, minkä lisäksi hän joutui maksamaan oikeudenomistajien yli 30 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Lisäksi yhdestä tapauksesta odotetaan vielä tuomiota ja kahdessa käsittely on kesken. Hedman Partners valmistelee uusia kanteita päämiestensä puolesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?