Tekoäly on jo täällä: Ihmiset pelkäävät väärää asiaa - tässä ovat todelliset riskit - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tekoäly on jo täällä: Ihmiset pelkäävät väärää asiaa - tässä ovat todelliset riskit

Tekoälyä tutkiva apulaisprofessori Joanna Bryson ei usko robottien vallankumoukseen. Todelliset ongelmat piilevät erikoistuneen tekoälyn vastuukysymyksissä.

Tekoälystä ei tule Terminator-elokuvien Skynetin tapaista hirviötä, sanoo tutkija Joanna Bryson. Kuva elokuvasta Terminator 3: Koneiden kapina.

25.11.2016 7:20

– Tekoälyä ei kannata odottaa. Se on täällä jo, sanoo tekoälyä tutkiva apulaisprofessori Joanna Bryson Bathin yliopistosta.

– Päivittäin käyttämämme oikolukuohjelmat, hakukoneet ja käännöskoneet edustavat sitä. Ja ne ovat hieman parempia joka kerta, kun käytämme niitä, Bryson perustelee.

Teleoperaattori Elisan lehdistötilaisuudessa puhuneen tutkijan mukaan ihmisillä on tapana odottaa ja pelätä Terminator-elokuvista tutun Skynet-tekoälyn kaltaista hirviötä.

Todellisuudessa tällaista yleistekoälyä ei ole näköpiirissä. Sen sijaan maailma täyttyy pienistä, eritystehtäviin suunnitelluista tekoälyistä tai ohjelmistoroboteista.

– Jokaisella meistä on taskussaan tekoälyä, mutta se ei ole vielä vallannut taskujanne, Bryson toppuuttelee pelkoja tekoälyn vallankumouksesta.

Vaikka ihmisten ei tarvitse pelätä robottivallankumousta, Brysonin mukaan tekoälyyn liittyy silti huomattavia vaaroja.

Suurimmat niistä liittyvät tekoälyn "toiseuteen". Kyseessä on ajatusvirhe, jossa ihmiset hahmottavat tekoälyn tai robotin kaltaisekseen toimijaksi ja jopa personoivat tekoälyn.

– Esimerkiksi väite, että robotit vievät ihmisten työpaikat, on tällainen virheväittämä. Eivät robotit niitä vie. Robottien käyttöönotto on yrityksen johdon päätös, Bryson sanoo.

Brysonin mukaan ihmisillä on sisäänrakennettu odotus siitä, että robotit ovat ihmisten kaltaisia. Vaikka ne osaisivat tuottaa sekä ymmärtää puhetta, se ei tee niistä ihmisen kaltaista moraalista toimijaa, jota voi pitää teoistaan vastuullisena.

Yksi riskeistä liittyy siihen, että ihmiset odottavat vääriä asioita tapahtuvaksi. Kun monet odottavat Skynetin kaltaista robottiapokalypsia, se vie huomion todellisista tekoälyyn liittyvistä ongelmista.

Viimeinen ongelma liittyy oikeusjärjestelmään. Vaikka robotti voi olla toimija, se ei ole oikeushenkilö. Sitä ei voi syyttää oikeudessa talousrikoksesta tai muusta rötöksistä.

Monet ovat sitä mieltä, että itsetietoisuus eli käsitys omasta olemassaolosta erottaa ihmiset eläimistä. Brysonin mukaan myös tekoäly täyttää nämä kriteerit.

– Toisin kuten ihmiset, tekoäly tietää ihan tarkkaan, mitä sen missäkin muistisolussa on, ja miten kokonaisjärjestelmä toimii. Ihmisillä ei ole aavistustakaan, mitä heidän hermosolunsa tekevät, Bryson väittää.

Professori ei halua tehdä ennustusta siitä, milloin ihmisillä on kotonaan hyödyllisiä palvelurobotteja.

– Tekoälyn suhteen ollaan jo riittävän pitkällä. Ongelma on robottien otteessa ja esineisiin tarttumisessa, Broson sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?