Digitoday

Oudon Facebook-päivityksen tehnyt kaverisi luulee osallistuvansa kampanjaan – syöpäyhdistys suivaantui: ”Lässyttämällä ja salailemalla ei syöpää taltuteta”

Julkaistu:

Facebook
Hämmentävien Facebook-päivitysten takana on englannista käännetty hyvää tarkoittava haaste. Mutta ärsyttääkö se enemmän kuin auttaa?
”Olen päättänyt lakata pitämästä alusvaatteita”, ”Minulta karkasi just housuihin”, ”Saan lemmikki-apinan”, ”Harkitsen vakavasti peffa-implantteja!”.... Oletko viime aikoina nähnyt näitä tai muita hieman outoja päivityksiä Facebookissa? Kyse on Facebook-päivityksinä kiertävästä pelistä, jonka tehtävänä on viestin jakajien mukaan parantaa tietoisuutta rintasyövästä.

Ideana on, että näitä päivityksiä kommentoineet tai niistä tykänneet saavat pian päivityksen tekijältä seuraavat ohjeet:

”Olen kiitollinen ja iloinen, että reagoit! Tämä on vuoden 2016 Tietoisuus rintasyövästä –peli. Valitse yksi alla olevista vaihtoehdoista ja päivitä statukseesi. Ethän pilaa jekkua! Jos kaverisi reagoi päivitykseesi joko tykkäämällä tai kommentoimalla, lähetä hänelle tämä viesti kokonaisuudessaan.
 1. Löysin juuri autostani oravan!
 2. Käytin juuri lapsiani säästyäkseni ylinopeussakoilta.
 3. Kuinka pääsen eroon jalkasienestä?
 4. Kaikki rintaliivini ovat kateissa!
 5. Luulen vastanneeni äsken nettikosintaan myöntävästi…
 6. Olen päättänyt lakata pitämästä alusvaatteita.
 7. Kuulin juuri, että minusta tulee äiti/isä.
 8. Voitin juuri koe-esiintymisen Talent-kisaan!
 9. Minut on hyväksytty Master Chef –kisaan!
 10. Saan lemmikki-apinan!
 11. Minulta karkasi just housuihin…
 12. Harkitsen vakavasti peffa-implantteja!
 13. Voitin 700 € raaputusarvasta!
 14. Muutan Kilpisjärvelle vuoden lopussa.
 15. Ihastukseni pyysi minut illalliselle”
Suomen Syöpäsäätiössä ”vuoden 2016 Tietoisuus rintasyövästä -peli” soita mitään kelloja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ole törmännyt tähän itse, kertoo viestintäjohtaja Satu Lipponen.

– Rintasyöpään liittyy myös erilaisia kansainvälisiä kampanjoita, joista emme ole perillä. Sosiaalinen media on myös sellainen alue, ettei kaikkea siellä liikkuvaa voi tietääkään.

Peliin liittyvä suomenkielinen teksti on itse asiassa melkein suora käännös englanninkielisestä viestistä, joka on kiertänyt Facebookissa jo viime vuoden puolella, ellei aiemminkin. Suomenkielisessä versiossa esimerkiksi Vermont on vaihtunut Kilpisjärveksi.

Syöpäkuntoutujien Siskot -yhdistyksen piirissä Facebook-kampanja on herättänyt ristiriitaisia tunteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sinulle on valehdeltu. Et tue tällä toiminnalla syöpään sairastuneita, vaan loukkaat heitä. Lässyttämällä ja salailemalla ei syöpää taltuteta, todetaan Siskot-yhdistyksen jakamassa Facebook-päivityksessä.

Ristiriitainen vastaanotto

Siskojen päivityksen kommenteissa mielipiteet jakautuvat puolesta ja vastaan.

– Miten tämä aivoripuli levittää tietoisuutta? Mulle ei ole koskaan auennut se. Jos siinä "hihihikikatikikati" -viestin matkassa olisi edes linkki syöpäjärjestön sivulle, niin se voisi ajaa sen tietoisuusaspektinsa, todetaan yhdessä kommentissa.

– Minua nämä leikkimieliset postaukset eivät haittaa, kirjoittaa toinen kommentoija.

– Ehkä näillä kilometreillä huumorintajukin on kehittynyt...ps. ei se salailua tarkoita vaikka näitä leikkimielisiä juttuja jakaisikin...kunhan myös muistetaan tukea syöpäsäätiötä jne.

Syöpäsäätiön Lipponen muistuttaa hienotunteisuuden tärkeydestä.

– Tavallaan on hyvä, että syövän pelkoa murretaan, mutta on muistettava, että asia on aina vakava niille, joita se koskettaa, Lipponen sanoo.

– En ota suoraan kantaa, miten syövästä pitäisi puhua, mutta hienotunteisuus on hyvä muistaa. Toisia se koskettaa kevyesti, toiset siihen menehtyvät. Tunneskaala on niin laaja.

Lipposen mukaan Syöpäsäätiön kampanjoiden tavoitteena on kannustaa tukemaan syöpään sairastuneita ja tarjoamaan vertaistukea. Lisäksi säätiö pyrkii kertomaan syöpähoitojen parantumisesta.

– Tulevaisuudessa hoidot ovat entistä säästävämpiä ja helpompia kestää, Lipponen kertoo.

Lipposen mukaan yhdeksän kymmenestä rintasyöpään sairastuneesta parantuu. Syöpäsäätiön Roosa nauha -rahasto on jakanut 2005–2016 yhteensä 5,2 miljoonaa euroa rintasyövän tutkimukseen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt