Suomalaisesta tietokonepelistä tuli yllättävä hitti – kömpelö ja ruma My Summer Car on ehtaa ysäriä

Amisviiksiä, ysäripoppia ja suomalaisen 1990-luvun maaseudun ankeutta. Niistä on tehty epätodennäköisin suomalainen hittipeli, mitä kuvitella saattaa.

26.10.2016 17:26

JA JOS peli on outo ja yllättävä, niin vielä hämmentävämpää on sen herättämä kiinnostus. Peli nousi yleiseen tietoisuuteen viime vuonna rallienglantia tankeroineella trailerillaan, minkä jälkeen sitä on odotettu hartaasti niin Suomessa kuin maailmallakin.

Nettikohinan määrä konkretisoitui poikkeuksellisen tehokkaasti myös myynneiksi, sillä maanantaina julkaistu peli nousi suoraan Steam-kauppapaikassa maailman kolmanneksi myydyimmäksi peliksi. Taakse jäivät hetkellisesti jopa Civilization VI, Dark Souls IIII ja Grand Theft Auto V.

Ainutlaatuinen saavutus kömpelölle, rumalle ja lähes vitsinomaiselle suomalaiselle indie-pelille, joka on tahallisen hankalasti lähestyttävä ja hankala pelattava.

MY Summer Car kuitenkin huokuu samalla rakkautta aiheeseensa, amiskulttuuriin ja yhdeksänkymmentälukuun. Sitä pelatessaan suorastaan tuntee, kuinka viikset ja jano kasvavat.

Pihalla odottaa auton raato ja osia, joista pitäisi rakentaa menevä peli. Siinä samalla täytyisi myös paiskia hommia, jotta pankkitilille kilahtelisi Suomen markkoja ja kaupasta saisi makkaraa ja maitoa. Auton rassaus kun ei suju, jos nälkä kurnii suonissa, joten ei muuta kuin tyhjentämään asiakkaiden lokakaivoja ja taksikyytejä heittämään.

TOSIN ei rassaus välttämättä suju muutenkaan, sillä peli ei neuvo eikä selittele. My Summer Car on täydellinen vastakohta, jopa protesti nykyaikaiselle pelisuunnittelulle, jossa pelaajia talutetaan ja neuvotaan kädestä pitäen. Tässä pihalla odottaa auton raato ja talli on täynnä osia, siitä vain kokomaan moottoria ja autoa. Jos auton saa lopulta liikkumaan, on se vielä säädettävä. Jos et ymmärrä autotekniikkaa, huonompi juttu. Mars kirjastoon tai kyselemään apuja nettipalstoilta.

Tämä armottomuus näkyy pelin kaikilla osa-alueilla, mikä onkin yksi sen suoranaisista valttikorteista. Tietoisesti pelaajia haastava ja väheksymätön peli tarjoaa onnistumisen hetkiä pikkuriikkisissäkin asioissa, tyyliin ”sainpas moottorin kasattua, nyt se pitäisi saada vielä autoon.”

TOINEN puoli My Summer Caria on kuitenkin lempeämpi. 90-luvun maaseutua tulkitaan komedialinsseillä varustettujen lasien läpi, suorastaan rakkaudella. Peli irvailee ajankuvalle mutta myös itselleen. Pelillisempien urakoiden lomassa kelpaa ajella erilaisilla autoilla ja kulkuneuvoilla pitkin maaseutua, tutkiskella paikkoja ja bongailla maailmaan upotettuja vitsejä ja salaisuuksia.

Sitä voisi kuvailla jopa suomalaiskansalliseksi Grand Theft Autoksi, sillä molemmat ovat avoimen maailman hiekkalaatikkokohelluksia, joissa pelaajille on vapaat kädet touhuta. Jos pelillinen tekeminen loppuu tai väsyttää, voivat pelaajat myös keskittyä leikkimään ja kokeilemaan mihin kaikkeen pelimoottorin vain saakaan taipumaan. Tämän vapaamuotoisen puuhastelun parissa saakin usein ne parhaat naurut.

MY Summer Car on kertalaakista yksi vuoden 2016 oudoimmista valopilkuista suomalaisella pelitaivaalla. Yhden miehen projektina syntynyt pelaajiaan kiusaava rakentelu- ja ajosimulaattori on lähes epäpeli, joka on tehty suurella sydämellä ja rakkaudella aiheeseen. Se on myös lähes kummelimainen tulkinta pienestä siivusta 90-lukua ja maalaiselämän romantiikkaa.

Jostain kumman syystä tämä vetoaa jopa kansainväliseen yleisöön, jopa niinkin, että se on jo nyt yksi vuoden merkittävimmistä suomalaisista pelijulkaisuista.

My Summer Car on julkaistu Steam-kauppapaikan kautta Windows-tietokoneille. Peli on saatavilla Steamin Early Access -palvelun kautta, eli sitä kehitetään edelleen.

Katso My Summer Car –pelin arvostelu jutun pääkuvana olevalta videolta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?