Kim Dotcom kertoi Megaupload 2.0:n uusista ominaisuuksista - Digitoday - Ilta-Sanomat

Megaupload herää henkiin: Piilottaa tiedostojen jakajat pelottavan vahvasti

Kim Dotcom puhui Torrent Freakille ensi vuonna julkaistavasta Megaupload 2.0 -palvelusta. Uusittu palvelu antaa muun muassa tiedostonjakajille mahdollisuuden rahastaa.

Kim Dotcom oli oikeuden kuultavana Uudessa-Seelannissa viime syksynä.­

25.10.2016 20:47

Suomalaistaustaisen Kim Dotcomin tunnetuksi tekemästä ja sittemmin viranomaisten sulkemasta Megaupload-tiedostonjakopalvelusta on tulossa uusi versio ensi vuonna, kertoo Torrent Freak -verkkojulkaisu.

Uusi palvelu starttaa runsaan miljoonan dollarin joukkorahoituksella hankitulla pääomalla.

Yhdysvaltain viranomaiset sulkivat alkuperäisen Megauploadin vuonna 2012 tekijänoikeusrikkomusten seurauksena. FBI:n mukaan Dotcom tienasi laittomalla tiedostonjaolla 175 miljoonaa dollaria.

Palvelun sulkemisesta ja Dotcomin luovutuspyynnöstä Yhdysvaltoihin seurasi pitkä oikeustaistelu, joka ei ole vieläkään päätöksessään.

Oikeuskuvioista johtuen Kim Dotcom ei ole virallisesti mukana Megaupload 2.0- eli MU2-projektissa. Hän toimii sen sijaan neuvonantajana ”evankelistan” tittelillä. Käytännössä hänen kytköksensä palveluun ovat vahvat, sillä hän toimii sen puhemiehenä.

MU2 oli alun perin tarkoitus lanseerata tammikuun 20. päivänä, Mutta Torrent Freakille puhunut Dotcom ei pidä tätä todennäköisenä. Palvelun teknisistä yksityiskohdista on määrä kertoa tuolloin lisää.

Nyt jo tiedetään sen verran, että uusi palvelu käyttää Bitcache-nimistä tekniikkaa, jossa tiedostonsiirto sidotaan bitcoin-virtuaalirahatransaktioihin. Tämä tuo palveluun tiedostonjakajien anonymiteettiä lisäävän kerroksen ja antaa heille mahdollisuuden rahastaa tiedostojen lataamisesta.

Toisin kuin edeltäjänsä, MU2 ei aio enää pyörittää omia palvelimiaan. Levytila hankitaan ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Jatkuvasti ladattavia tiedostoja pidetään koko ajan palvelimien keskusmuistissa, mikä nopeuttaa niiden jakelua.

Megaupload 2 ei myöskään tarjoa mahdollisuutta rikkomuksien kohteeksi joutuneille tekijänoikeuksien omistajille poistaa tiedostojaan palvelusta. Sen sijaan näiden on tehtävä asiasta valitus, jonka Megaupload 2 käsittelee itse.

On melko turvallista sanoa, että uudessa muodossaankin palvelusta tulee viihdeteollisuudelle nopeasti punainen vaate – etenkin, mikäli laittomasti tiedostoja jakavia käyttäjiä ei pystytä tunnistamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?