Suomessa siirrytään välittäjämalliin fi-verkkotunnuksissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Fi-verkkotunnuksiin kohta iso muutos: Miten käy hintojen?

Suomessa siirrytään välittäjämalliin .fi-päätteisissä verkkotunnuksissa. Moni asia muuttuu, mutta suuri osa asiakkaista tuskin huomaa mitään. Hintojen muodostuminen jää nähtäväksi.

22.8.2016 15:31 | Päivitetty 22.8.2016 15:30

Viestintävirasto muistuttaa suuren fi-verkkotunnusuudistuksen olevan ovella. Maanantaina 5. syyskuuta astuu voimaan niin sanottu välittäjämalli, jossa fi-verkkotunnus ja kaikki niihin liittyvät palvelut hankitaan omalta verkkotunnusvälittäjältä.

Tiedotteen mukaan tarkoitus on selkeyttää Viestintäviraston ja verkkotunnusvälittäjien rooleja. Muutoksia on luvassa useita. Tärkein on se, että jokaisella fi-verkkotunnuksen käyttäjällä – niin yrityksillä kuin yksityishenkilöillä – täytyy olla välittäjä, joka hallinnoi verkkotunnuksia käyttäjän puolesta.

Samalla fi-verkkotunnusten haku vapautuu, kun rajoitukset hakijan kotipaikan ja iän osalta poistuvat. Hakijan osoite voi olla missä päin maailmaa tahansa eikä hänen tarvitse enää olla vähintään 15 vuoden ikäinen.

Fi-tunnukset avautuvat myös ulkomaisille, ja etu- ja sukunimiyhdistelmät ovat vapaasti kaikkien haettavissa.

Digitoday haastatteli Viestintäviraston asiantuntijaa Juhani Juseliusta muutoksesta viime vuonna. Muutos ei välittömästi koske läheskään kaikkia asiakkaita, sillä jo tuolloin arviolta 80 prosentilla verkkotunnuksista oli palveluntarjoaja.

Yksi avoin asia on kuitenkin hinnoittelu. Viestintävirasto laskee uudistuksen yhteydessä fi-tunnusten hintaa, jotka ovat tästä lähtien 9 euroa yhdeltä vuodelta ja esimerkiksi 18 euroa kahdelta vuodelta. Hinnoittelu jatkuu aina viiteen vuoteen asti, mutta koskee vain välittäjiä. Nämä voivat vapaasti päättää, mikä on lopullinen asiakkaan maksama hinta.

Ruotsissa vastaava muutos alensi hintoja aavistuksen, mutta Suomessa markkinoiden mukaan muotoutuvat hinnat jäävät nähtäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?