Facebookin tekoäly lukee kohta kaiken mitä kirjoitat

Facebook ei saa tarpeekseen tekoälystään. Nyt se esitteli koneen, joka kahlaa jatkossa ahkerasti läpi käyttäjien kirjoituksia.

3.6.2016 15:26 | Päivitetty 3.6.2016 15:26

Sosiaalinen yhteisö esitteli DeepText-moottorin, jonka tehtävänä on tulkita kirjoitettua tekstiä mahdollisimman hyvin. Sitä testataan jo mobiilissa Messenger-sovelluksessa.

Tekoälystä uutisoi muun muassa TechCrunch. Facebookin blogikirjoituksen mukaan Messengerissä DeepTextin tehtävänä on ymmärtää, koska joku haluaa mennä jonnekin.

Tekoälyä käytetään aikomusten tunnistamiseen. Esimerkiksi "tulin juuri taksista" ei laukaisisi Facebookia ehdottamaan taksikyytiä, mutta "tarvitsen kyydin" saattaisi niin teoriassa tehdä.

Facebookin mukaan tulevaisuudessa DeepText voisi myös tunnistaa myyntiaikomuksia, eli viesti kaupan olevasta moottoripyörästä tarjoaisi kirjoittajalle Facebookin myyntityökalua.

DeepText ymmärtää tekstisisältöä "lähes ihmismäisellä" tarkkuudella ja kahlaa läpi tuhansia viestejä sekunnissa yli 20 eri kielellä, blogissa sanotaan. Erikseen ei mainittu, onko suomi yksi näistä kielistä.

Kuulostaa siltä, että Facebookilla on käsissään taas uusi tehokas työkalu paitsi vihasisällön tunnistamiseen ja poistamiseen, myös mainosten kohdistamiseen tarkemmin käyttäjille.

Vain päiviä sitten Facebook kertoi kuvia tunnistavasta tekoälystään, joka löytää sopimattomia kuvia jo ihmisiä enemmän.

Facebookin tunkeutuessa entistä syvemmälle ihmisten toimintaan palvelussa, ei tietosuojakysymyksiltä voi välttyä. TechCrunch tulkitsee Facebookin jopa myöntävän, että nyt se skannaa yksityisten viestien sisältöä, vaikka taannoin palvelu joutui samasta asiasta joukkokanteen kohteeksi.

The Next Web kiteyttää tietosuojahuolet näin:

– Jotkut kokevat tämän kertakaikkisen kiusallisena, mutta tietojensa antaminen on sisäänpääsyn hintalappu, jos Facebookia haluaa käyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?