Digitoday

Miksi telemastot romahtavat Ruotsissa? "Vain Venäjää voisi ajatella"

Julkaistu:

Jo kolmen telemaston epäillään joutuneen sabotaasin kohteeksi Ruotsissa. Nyt pelätään ulkomaisia vakoojia.
300 metriä korkea masto lounaisessa Ruotsissa romahti sunnuntaina. Ruotsin poliisi epäilee, että teon taustalla on joko paikallinen ilkivalta, ääriliikkeet tai kansainväliset sabotöörit. Paikallinen poliisi on pyytänyt Ruotsin tiedustelupalvelua tutkimaan tapahtumaa.

– Olemme 100-prosenttisen varmoja, että torni sabotoitiin, tutkimusta johtava Jan Johansson sanoo sanomalehti Aftonbladetille.

– Kyse voi olla jostain kansainvälisestä, että joku haluaa testata, mitä tällaisen maston tuhoamisesta seuraa, hän jatkaa.

Valtio-omisteinen Teracom on lisännyt turvatoimiaan ja valvontaa sunnuntain tapahtuman jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varhain toukokuussa samalla alueella sijaitsevasta toisesta mastosta oltiin katkaistu kaapeli, joka oli paikallisten pelastuspalveluiden käytössä. Tiistaina pommiryhmä tutki kolmannen maston lähelle vietyä epäilyttävää pakettia.

Ruotsin poliisi vahvisti molemmat sabotaasitapaukset uutistoimisto Reutersille. Pommiryhmän lähettämistä poliisi ei voinut vahvistaa.

– Arvioisin, että tässä on kansainvälinen yhteys, Ruotsin puolustuskorkeakoulun analyytikko Hans Brun sanoo Ruotsin radiolle.

– Ollakseni oikein rehellinen, tämä on vain arvio eikä perustu tutkimukseen. Mutta tässä tapauksessa vain Venäjän voisi ajatella olevan tällaisesta kiinnostunut, hän jatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsi on jo vuosien ajan nähnyt Venäjän merkittävimpänä geopoliittisena uhkanaan. Huhtikuussa Venäjä varoitti Ruotsia, että mahdollisella Nato-jäsenyydellä olisi seurauksensa. Mastosabotaasista uutisoidessaan sanomalehti Dagens Nyheter muistutti Ruotsin turvallisuuspalveluiden aiemmin varoittaneen, että Venäjän agentit ovat kartoittaneet Ruotsin tärkeää infrastruktuuria.

Svenska Dagbladetin maston sabotaasi katkaisi noin 85 000:n kotitalouden televisiolähetykset. Mastoja käytetään myös poliisitoiminnan ja armeijan tarpeisiin sekä hätätiedotteiden välittämiseen.

Kommentit

    Näytä lisää