Lojuuko pöytälaatikossasi aarre? Näin elektroniikasta tulee arvotavaraa

Julkaistu:

On olemassa tietty logiikka, jonka mukaan digitaalisista käyttötavaroista tulee keräilijöitä kiinnostavia kohteita.
Yleinen käsitys teknisiin vimpaimiin liittyen on se, että niiden hinta putoaa saman tien, kun laitteen kantaa kaapista ulos. Useimmissa tapauksissa näin onkin, mutta poikkeuksiakin on.

Esimerkiksi tietystä iPod-mallista on maksettu jopa kymmeniä tuhansia.

Myös vanhoista puhelimista maksetaan välillä tuntuvia summia. Ilta-Sanomien mukaan vanhoista Nokioista on pyydetty useampia satoja euroja.

Näyttöarvoa tai käyttöarvoa

– Puhelimesta tekee arvokkaan se, että se on lajinsa ensimmäinen tai viimeinen malli, se edustaa onnistunutta designia, on hyväkuntoinen ja lisävarusteet ovat yhä tallella, Sanoo Elisan henkilöasiakasyksikön puheliittymien liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Näyttöarvon lisäksi arvokkaita ovat puhelimet, joilla on yhä käyttöarvoa. Vanhat puhelimet, jotka toimivat nykyisessäkin puhelinverkossa, ovat erottautumisen välineitä.
– Niissä on yksinkertainen käyttöjärjestelmä ja ne toimivat yhä siinä tarkoituksessa, mihin ne on tehty. Vanhat Symbian- tai Android-puhelimet eivät välttämättä enää toimi, koska niiden palveluita ei enää tueta, Virkki selittää.

Haluttuja laitteita ovat esimerkiksi Nokia 8800, jonka hinnat liikkuvat noin 250 dollarissa Ebayssa, sekä iskunkestävä Nokia 6250, josta maksetaan noin 200 dollaria.

Oma lukunsa ovat Nokian Communicatorit, joita kysellään operaattoriltakin paljon. Niillä on keräilyarvoa, mutta hinta vaihtelee laitteen sukupolven ja kunnon mukaan.

– Tuhannessa eurossa ei vielä puhelimien suhteen olla, mutta monien laitteiden arvo on usein suurempi kuin niiden ilmestyessä. Puhelimille ei ole vielä markkina-arvoa ehtinyt määrittyä, Virkki sanoo.

Virkin mukaan tulevaisuuden keräilykohteita saattavat olla esimerkiksi nykyiset virtuaalilasit: Ne edustavat ensimmäisen polven tuotteita, jotka päätyvät helposti roskiin, kun uusi tuotesukupolvi korvaa ne.

Kaikki digitaalinen kauppatavara ei ole fyysistä. Elisalla on vielä vanhoja 050-alkuisia lyhytnumeroita eli viisinumeroisia puhelinnumeroita, joista on tullut arvotavaraa.
– Niitä ei oikeastaan saisi edes myydä eteenpäin, emmekä ole asian kanssa missään tekemisissä, mutta olemme saaneet tietoomme sellaisia kaupatun ainakin kymmenen tuhannen euron hinnalla. Olemme kuulleet vahvistamattomia tietoja useammasta kymmenestä tuhannesta, Virkki sanoo.

Vanhat pelit voivat olla arvokkaita

Arvokkaiksi saattavat osoittautua myös vanhat videopelit. Ilta-Sanomat kertoi taannoin kirpputorilta löytyneestä tietystä Stadium Eventsin versiosta, jonka löytäjä myi keräilijälle 6500 euron hintaan.

Tulevaisuuden keräilyhittejä on kuitenkin vaikea ennustaa. Playstationia maahantuovan Nordisk Filmin edustaja ja pelinkeräilijä Valtteri Hyttinen sanoo, että eniten maksetaan vanhoista Nintendon NES- ja SNES-konsolien peleistä.

Haluttuja ovat Nintendon omat pelisarjat: Kirby, Donkey Kong, Zelda ja Super Mariot. Myös vanhat Final Fantasyt ovat hinnoissaan. Jotta pelistä maksettaisiin hyvin, täytyy mukana tulla paitsi alkuperäispakkaus, myös kaikki siinä olleet liput ja laput. Tällaisten hinta on 50–60 eurossa. Pelkän pelikasetin hinta on usein alle puolet tästä.

Oma lukunsa ovat todelliset harvinaisuudet, kuten Nintendolle tehty Mr. Gimmick, joka julkaistiin vain Japanissa ja Pohjoismaissa. Sen hinta liikkuu 600–800 eurossa. Pohjoismaissa liikkuu muutenkin keräilijöitä paljon kiinnostavaa tavaraa, sillä SCN-merkinnällä varustetut skandinaaviversiot peleistä ovat haluttuja.
– Kaikki harvinainen ei kuitenkaan ole arvokasta. Eniten maksetaan hyvistä klassikkopeleistä ja tunnetuista pelisarjoista, mikä on hassua, sillä kyseisiä pelejä myytiin aikanaan myös eniten, sanoo Hyttinen.

– Vaikea kuvitella, että enää syntyy näin arvokkaita tuotteita. Vanhoista peleistäkin suurin osa on euron roskaa, Hyttinen jatkaa.

Oma lukunsa ovat pelikoneet. Ensimmäisen sukupolven Playstation 3 -konsolien hinta hyppäsi hetkeksi, koska ne olivat yhteensopivia Pleikkari 2:n pelien kanssa toisin kuin uudemmat versiot. Näiden hinnat painuivat sittemmin alas.

Laite- ja pelivalmistajat tekevät tuotteistaan toisinaan rajoitettuja eriä, joiden on tarkoitus muodostua tuleviksi keräilykappaleiksi. Välillä lähestymistapa toimiikin.

Playstation 4:stä viime vuonna tehty 20-vuotisjuhlaversio myytiin heti loppuun, ja nyt sen hinta liikkuu 1000–1300 euron tienoilla. Alun perin laitteen hinta oli noin 400 euroa.

Tietokonepuolella himoituin keräilykohde on ensimmäinen Apple, joka toimitettiin rakennussarjan muodossa. Puolitoista vuotta sitten myytiin huutokaupassa Steve Jobsin ja Steve Wozniakin kokoama laite 750 000 dollarin hinnalla.

Toisaalta paria kuukautta myöhemmin vastaavasta laitteesta maksettiin "vain" 365 000 dollaria.

Kommentit

    Näytä lisää