Mötley Crüen basisti vaatii Googlea maksamaan artisteille enemmän

Julkaistu: , Päivitetty:

Metallibändi Mötley Crüen basisti ja pääasiallinen lauluntekijä Nikki Sixx vaatii Youtubea maksamaan tekijänoikeuskorvauksia Spotifyn ja Applen tapaan.
Pääasiassa 80-luvun glam-metallibändi Mötley Crüesta tunnettu Nikki Sixx vaatii Googlen omistamaa Youtubea maksamaan suurempia korvauksia artisteille, kertoo sanomalehti The Guardian.

– Youtube maksaa noin kuudenneksen siitä mitä Spotify ja Apple maksavat artisteille, Sixx kertoo sanomalehden haastattelussa.

– Me emme neuvo heitä yrityksensä pyörittämisessä. Me vaadimme heitä maksamaan oikeudenmukaisesti samaan tapaan kuin muut suoratoistopalvelut.

Sixxin mukaan musiikki on keskeinen osa Youtuben liiketoimintaa, sillä sitä haetaan Youtubesta eniten.

Sixxin vetoomus on alkua nimekkäiden muusikoiden kampanjalle, jossa on tarkoitus painostaa ensin Youtubea ja sitten Yhdysvaltojen lainsäätäjiä.

Artisteja ärsyttää myös musiikin luvaton lataaminen palveluun. Nykyisten lakien perusteella verkkosivustoa ei voida syyttää tekijänoikeudella suojatun musiikin levittämisestä, jos se poistaa videot heti tekijöiden vaatimuksesta.

Googlen edustaja on kommentoinut Sixxin väitteitä yleisellä tasolla. Yhtiön mukaan se on jo maksanut kolme miljardia musiikin tekijänoikeuksien haltijoille. Lisäksi yhtiö viittaa Content ID -järjestelmäänsä, jonka perusteella tekijänoikeuksien haltijat voivat joko vaatia luvattoman videon poistamista tai vaatia sen keräämiä mainostuloja itselleen.

Tämä vaatii tekijänoikeuksien omistajia jatkuvasti itse valvomaan, julkaistaanko niiden musiikkia Youtuben sivuilla. Muusikkojen mukaan syytesuoja antaa Youtubelle edun, kun se neuvottelee tekijänoikeuskorvauksista muusikoiden kanssa.

– Se antaa heille vapauden olla pitämättä huolta artisteista, Nikki Sixx toteaa The Guardianille.

Myös useat muut artistit, mukaan lukien Katy Perry, Lionel Richie, Deadmau5 ja Christina Aguilera ovat vaatineet lakiin uudistusta.

Kommentit

    Näytä lisää