Tokion yliopiston tutkijat esittelevät joustavan e-skin-ratkaisun eli sähköihon - Digitoday - Ilta-Sanomat

Puettava teknologia potenssiin kaksi: Sähköiho

Tavallinen älykello voi näyttää perin kömpelöltä lähitulevaisuudessa.

Julkaistu: 18.4.2016 11:24, Päivitetty 18.4.2016 11:25

Tutkijat esittelivät tekniikkaa joustavan näytön asettamiseksi suoraan iholle.

Tokion yliopistosta kantautuu mielenkiintoisia uutisia, jotka voivat muuttaa käsityksen siitä, mitä puettavalla teknologialla tarkoitetaan. Kellojen, sykemittarien ja muiden erillisten kannettavien härvelien sijaan tässä toiminnallisuus istutetaan suoraan iholle kuin tatuointi.

Tutkijat Takao Someya ja Tomoyuki Yokota kertovat tuloksista Science Advances -lehdessä ja asiasta uutisoi myös muun muassa Cnet. Älykäs sähköiho (e-skin) koostuu terveyttä tarkkailevista antureista ja joustavista pled-näytöistä (polymer light emitting diode).

Tekniikasta odotetaan hyötyjä esimerkiksi terveydenseurantaan ja viestintään. Yksi sovellutus olisi happitason mittaaminen verestä. Mutta toistaiseksi ratkaisu on iholla sen verran näkyvä, että se tuskin on vielä valmis suuren yleisön käyttöön.

Edistystä on kuitenkin tapahtunut. Aiemmin vastaavat yritykset kehittää sähköiho kaatuivat siihen, että iho meni nopeasti rikki ilman hapen ja vesihöyryn vaikutuksesta. Nyt luotu menetelmä kestää päivien käyttöä tuntien sijaan, tutkijat sanovat.