Tätäkö älykoti on? Valmistaja tappaa vimpaimensa päivityksellä

Julkaistu:

Revolv-älykotihubit päivitetään kuoliaaksi. Toimenpide herättää kysymyksiä esineiden internetin luonteesta.
Googlen kanssa samaan Alphabet-konserniin kuuluva Nest-älykotilaitevalmistaja lakkaa tukemasta osaa vanhoista laitteistaan erikoisella tavalla. Yrityskaupan kautta Nestille päätyneet Revolv-laitteet tehdään ohjelmistopäivityksellä toimimattomaksi.

Asiasta kirjoittavan muun muassa Business Insider ja Medium.

Nest osti Revolvin vuonna 2014. Kauppaa luonnehdittiin lähinnä henkilöstöostoksi, sillä Nest veti saman tien Revolvin laitteet myynnistä. Vain yhdeksän kuukautta myöhemmin Google osti Nestin.

Revolv valmisti älykotien hallintahubeja eli laitteita, joilla voidaan esimerkiksi ohjailla valaistusta, lukitus- ja hälytysjärjestelmiä ja niin edelleen.

Noin kuukausi sitten Nest ilmoitti lopettavansa tuen Revolv-laitteille. Tuen lopettaminen ei tarkoita tavalliseen tapaan ohjelmistopäivitysten lakkaamista, vaan laitteen täysin toimimattomaksi tekemistä eli "tiiliskiveksi muuttamista" ohjelmallisesti. Tämä tapahtuu toukokuun 15. päivä.

Yhtiön ilmoituksen ex-revolvilaiset työstävät nyt "Work with Nest" -rajapintoja.

Revolv-laitteita ei ole myyty suuria määriä, mutta tapaus herättää tärkeitä kysymyksiä esineiden internet -laitteisiin liittyen. Onko laitteen valmistajalla oikeus "tappaa" laite? Millaisia takuita laitteen ostajalla on sen toimivuudesta tulevaisuudessa? Onko oikeutettua panna ostaja maksamaan laitteesta, jonka hallintaa hänellä ei viime kädessä ole?

Varmasti voidaan sanoa, että kyse on mainetappio Nestille ja sitä kautta Alphabet.konsernille.

Kommentit

    Näytä lisää