Googlen AlphaGon voitto ei tarkoita tekoälyn välitöntä läpimurtoa - Digitoday - Ilta-Sanomat

AlphaGo on merkittävä askel kohti yleistä tekoälyä – mutta miten pitkä?

Go-mestari Lee Sedol puhuu lehdistölle tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin historiallisen pelisarjan päätteeksi. Lee Sedol hävisi AlphaGo-tekoälylle viiden ottelun sarjan 4-1.

Julkaistu: 22.3.2016 6:32, Päivitetty 22.3.2016 8:12

Vielä 19 vuotta sitten ennustettiin, että go-mestarin voittava tekoäly on sadan vuoden päässä. Arvio murskattiin viime viikolla, jolloin AlphaGo -tekoäly selätti suurmestari Lee Sedolin 4-1.

Sadan vuoden ennusteesta leikkaantui siis 81 vuotta. AlphaGota on syystäkin juhlistettu viimeisen viikon aikana runsaasti. Mutta miten suuri harppaus eteenpäin se varsinaisesti on?

– AlphaGo ei ole niin suuri edistysaskel kuin jotkut ovat antaneet ymmärtää. Se ei tullut tyhjästä, eikä varsinaisesti sisältänyt mitään vallankumouksellista. Se kasattiin yhdistelemällä tekniikoita, joista jokainen yksinään oli jo hyvin tunnettu tekoälytutkimuksessa. Se ei myöskään ole lähellekään ensimmäinen esimerkki itseoppivuudesta. Mutta AlphaGo on poikkeuksellisen näkyvä esimerkki siitä miten nopeasti nämä tekniikat ovat kehittyneet viime vuosina, tiivistää tekoälyjä tutkinut Kaj Sotala.

Se ei myöskään ylittänyt odotuksia niin kovasti kuin väitetään. Alaa seuranneet tietävät, että joissain viime vuosien arvioissa go-mestarien on ennustettu kaatuvan koneen edessä 1-5 vuoden sisään. AlphaGo on siis tekoälytutkijoiden kannalta ihan aikataulussa, vaikka nämä arviot eivät olleet yleistietoa välttämättä edes pelin ystävien parissa.

Kun Deep Blue vuonna 1997 voitti shakin suurmestari Garri Kasparovin, esitettiin arvio siitä, että menisi sata vuotta tekoälyyn, joka voittaa Gon mestarit. Kukaan ei vielä silloin tiennyt miten voittavan tekoälyn voisi toteuttaa. Sen seurauksena arvioitiin itsevarmasti, että siihen menisi vielä todella pitkään.

– 20 vuotta sitten viime viikon voittoon tarvittava tekniikka ei ollut missään näköpiirissä ja se vaikutti ennakkoluuloihin. Ihmiset hyppäsivät ajatuksesta "emme tiedä miten se olisi tehtävissä" ajatukseen "tämä on mahdotonta hyvin hyvin pitkään aikaan". Tuo 100 vuotta oli puhtaasti tyhjästä repäisty riittävän isolta tuntunut hyppy tuntemattomaan, Sotala huomauttaa.

Tekoälyn kehityksen kannalta AlphaGo ei siis ole niin valtava asia kuin pinnallisimmasta raportoinnista voisi lukea. Kyseessä on yhä suppea ja erikoistunut tekoäly, vaikka sen käyttämiä tekniikoita voidaankin soveltaa myös moneen muuhun asiaan. Askel siitä yleiseen tekoälyyn on yhä iso, mutta nykyiset arviot siitä miten nopeasti yleinen tekoäly saavutetaan ovat samaan tapaan sokeita sohaisuja kuin Go-tekoälyn kehityksen arviointi oli 90-luvulla.

Sotala on tutkinut myös tekoälyihin liittyviä historiallisia ennusteita (linkki pdf-tiedostoon). Hänen tutkimuksistaan selviää se, että asiantuntijoita myöten arviot tekoälyjen kehitysvauhdeista ovat varsin epäluotettavia.

– Ennusteita, joiden sisältö on käytännössä "emme tiedä miten rakentaa yleistä tekoälyä, joten siihen menee varmaan hyvin pitkä aika", näkee paljon. Niiden suhteen on syytä olla varovainen, mutta samalla tulee muistaa myös tekoälyn historian ylioptimistiset arviot. Epävarmuus toimii molempiin suuntiin. On siis hyvä pitää mahdollisena nopeitakin merkittäviä edistysaskeleita, mutta samalla uskoa siihen, että yleistä tekoälyä ei välttämättä saavuteta vielä hyvin pitkään aikaan, Sotala muistuttaa.

Myös AlphaGon kehittäjä Demis Hassabis hyssyttelee innokkaimpia.

– Tämä on vain yksi, joskin merkittävä, askel kohti älykkäitä koneita. Olemme silti vielä pitkän matkan päässä koneesta, joka voi oppia koko sen skaalan älyllisiä tehtäviä, jotka ihminen voi suorittaa, Hassabis totesi blogikirjoituksessaan.

Siinä missä tekoäly voi opetella gossa paremmaksi pelaamalla itseään vastaan, inhimillistä vuorovaikutusta oppii vain vuorovaikuttamalla ihmisten kanssa. Gossa myös säännöt ja tavoitteet ovat selkeästi määriteltyjä, kun taas ihmisten kanssa toimiessa säännöt ovat epämääräisiä ja tilannekohtaisia.

Osmo A. Wiion laki tulevaisuuden ennustamisesta toteaa, että "lähitulevaisuus yliarvioidaan ja kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan". Tekoälyssä tämä kiteytyy. Siri ei todennäköisesti vielä huomenna tuo kahvia pöytään, mutta tekoymmärtävän robottipalvelijan aikakausi ei välttämättä silti ole niin kaukana kuin moni olettaa.

Lisää aiheesta