Isis levittää listaa: Millä sovelluksilla uskaltaa viestiä?

Isis on opetellut väistämään länsimaisen verkkovalvonnan, Wall Street Journal kertoo.

18.11.2015 19:36 | Päivitetty 18.11.2015 17:39

Isis muun muassa kouluttaa taistelijoitaan käyttämään sellaisia verkkoviestimiä, joita on vaikea valvoa. Wall Street Journal on julkaissut tammikuulle päivätyn listan eri turvallisuusluokkien sovelluksista. Lista lienee opetusmateriaalia taistelijoille.

Listalla turvallisimmiksi sovelluksiksi listattiin SilentCircle, Redphone, OSTel, ChatSecure ja Signal. Turvallisiksi luokiteltiin Telegram, Wickr, Threema ja Surespot.

Melko turvallisiksi luokiteltiin CoverMe, BBM, iMessage, FaceTime, HangOuts ja Facebook Messenger. Turvattomien sovellusten lista pitkä, mutta siltä löytyvät muun muassa WhatsApp, Kik, VooVoo, WeChat ja Tango.

Ranskalaiset viranomaiset ovat sanoneet, että ne eivät vielä tiedä, miten perjantain tuhoisat terroristi-iskut koordinoitiin.

Entinen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Morell sanoi Wall Street Journalille, että salattujen viestinten käyttäminen on valtava ongelma terrorismin torjunnalle. Pariisin iskut voivatkin kiihdyttää keskustelua siitä, mitä saa valvoa ja minkä asioiden pitäisi kuulua yksityisyydensuojan piiriin.

Verkon islamistit ovat myös tänään jakaneet ohjeita hakkeroinnilta suojautumiseen. Ohjeistus on vastaus hakkerijärjestö Anonymousin julistamaan sotaan Isisiä vastaan.

Ilta-Sanomat löysi verkosta Isisin tukijoiden levittämän viestin. Varoituksen mukaan varomattomuus on "maksanut monille avustajille (ansar) heidän käyttäjätunnuksensa, minkä lisäksi uskonnottomat ovat julkaisseet heidän verkko-osoitteensa".

Viestiä kehotetaan levittämään eteenpäin, jotta se tavoittaisi kaikki avustajat. Varoituksessa Anonymousia nimitetään "idiooteiksi".

Newsweekin mukaan verkkojihadisteja seuraava SITE Intelligence -verkosto on vahvistanut viestin aitouden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?