Googlen Loon “parkkeeraa” tukasemat Indonesian yläpuolelle - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlen hullut pallot verkottavat 17 000 saarta

Googlen Project Loon tuo internetin 20 kilometrin korkeudessa seilaavilla heliumpalloilla, ja nyt kohteena on Indonesian 17 000 saarta.

29.10.2015 15:32 | Päivitetty 29.10.2015 15:33

Googlen Project Loon (hullu projekti) tiedotti keskiviikkona sopineensa yhteistyöstä kolmen indonesialaisen matkapuhelinoperaattorin kanssa. Hankkeessa Google ohjaa satoja heliumpalloja Indonesia saaristomaan yläpuolelle. 18–23 kilometrin korkeudessa lentävät pallot on varustettu lte-tukiasemilla, The Guardian kirjoitti.

Stratosfäärissä lentävät heliumpallot kiertävät maapalloa tuulien mukana. Googlen tehtävänä on pitää huoli siitä, että Indonesian yläpuolella seilaa aina riittävästi tukiasemia takaamaan yhteyden maassa käytettäville älypuhelimille. Heliumpalloja ohjataan nostamalla tai laskemalla niitä sopiviin suuntiin kulkeviin ilmavirtauksiin.

Emarketerin lukujen mukaan vain 29 prosentilla 225 miljoonasta indonesialaisista on internet-yhteys. Loon-yhteyksien hyödyntäminen vaatii myös paljon lisää älypuhelimia, sillä vain 23 prosenttia maan matkapuhelimista on älypuhelimia, vaikka matkapuhelintiheys on lähes sata prosenttia.

Matkapuhelinoperaattorit Telkomsel, Axiata ja Inmost vastaavat 10 megabitin sekuntinopeuteen yltävän palvelun myynnistä ja laskutuksesta.

Maan suurin matkapuhelinoperaattori Telekomunikasi ei suostunut yhteistyöhän Googlen kanssa. Se pelkää, että Loonin tulo syö sen valokuituverkon arvoa.

Asiakkaiden ei tarvitse heti rynnätä ostamaan älypuhelimia, sillä Google aikoo käyttää seuraavan vuoden lentävän verkkonsa suunnitteluun ja testaamiseen.

Uusi-Seelanti, Australia, Brasilia ja Sri Lanka ovat toimineet Loonin koekenttänä ennen Indonesiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?