HS: Suomen urkintalaista tulossa vähemmän pelottava - Digitoday - Ilta-Sanomat

HS: Suomen urkintalaista tulossa vähemmän pelottava

Ohjelmistojen takaovilta ehkä vältytään, Helsingin Sanomat sai tietää. Laissa on silti ongelmansa.

17.9.2015 11:08 | Päivitetty 17.9.2015 11:08

Suomessa valmisteltuun laajaan tiedustelulakien pakettiin ei ole näillä näkymin tulossa pakotetta laittaa takaovia ohjelmistoihin ja laitteisiin, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Lehti näki asiakirjaluonnoksen, joka on osa sotilastiedustelua koskevan lain valmistelumateriaalia. Luonnoksessa ei takaovista puhuta.

Viranomaisia varten rakennettavia takaovia on pelätty, koska ne olisivat omiaan romuttamaan asiakkaiden luottamuksen tuotteisiin ja palveluihin.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa takaovet ovat olleet paljon esillä NSA:n laajan urkinnan paljastuttua riippumatta siitä, onko takaovia tosiasiallisesti tuotteissa ollut. Esimerkiksi Applen iPhone on ollut erityisen väännön ja väittelyn kohteena.

Halua tiedustelun helpottamiseksi perustellaan muun muassa sillä, että Suomi uhkaa muuten jäädä suurvaltojen laajan kybertiedustelun jalkoihin.

Mutta valmisteltavassa tiedustelulaissa – jota on nimitetty myös urkintalaiksi – nähdään ongelmia ilman takaoviakin. Äskettäin kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin ennakoi, että seurauksena voi olla jopa NSA-tyyppinen valvonta, jossa tiedustelu ei välttämättä edellyttäisi seurannan perusteeksi tehtyä tai tekeillä olevaa rikosta.

Kannattaa myös pitää mielessä, että laki on kaukana valmiista. Esimerkiksi asiantuntijoita ja yritysmaailmaa ei ole vielä kuultu, joten paljon voi vielä tapahtua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?