Digitoday

Kremlin nettisensuuri uudelle tasolle: Pääsy Wikipediaan estetään Venäjällä

Julkaistu: , Päivitetty:

Presidentti Putinin toinen presidenttikausi toi mukanaan kiristyvän sensuurin Venäjälle. Nyt se ulottanut kouransa myös Wikipedian venäjänkieliseen sivustoon.


Venäjän internet-regulaattori Roskomnadzor määräsi teleoperaattorit estämään kokonaan Wikipedia.ru-sivut, koska sivuston ylläpitäjä ei suostunut poistamaan yhtä artikkelia. Se koski hashiksen charas-muotoa.

Roskomnadzorin tulkinnan mukaan sivusto jakoi tuomioistuimen kesäkuussa kieltämiä ohjeita huumausaineen valmistamiseksi.

Wikipedia-organisaatio yritti viikonlopun aikana noudattaa kieltoa siirtämällä kyseisen artikkelin toiseen osoitteeseen, mutta koska artikkeliin pääsi edelleen käsiksi, toimenpide ei kelvannut regulaattorille.

Internet-operaattorit eivät voi estää yksittäisiä sivuja, koska Wikipedia käyttää https-osoitetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän Wikipedia ilmoitti valittavansa päätöksestä. Financial Timesin mukaan Wikipedian sivut olivat avoinna muutama tunti päätöksen julkistamisen jälkeen. Lehden mukaan Kremlin nettisensuuri nousee aivan uudelle tasolle, koska Wikipedian käyttäjäkunta on hyvin laaja. Nyt ei ole kyse yksittäisistä sivuista, jotka kritisoivat presidentti Vladimir Putinin hallintoa.

Wikipedia.run estäminen tulee viikkoa ennen kuin uusi laki venäläisten netin käyttäjien tietojen tallentamisesta Venäjällä sijaitseviin palvelimiin tulee voimaan.

Wikipedialla on sulkemisen varalta sivut, joilla neuvotaan, kuinka estoa voi kiertää.

Vajaa kaksi viikkoa sitten Venäjä iski hampaansa Redditiin niin ikään huumekeskustelujen nojalla. Osa maan internet-operaattoreista esti pääsyn koko sivustolle, osa vain kiisteltyyn keskusteluun.

Kommentit

    Näytä lisää