Microsoft teki tylyn tempun Windows 10:n selaimella - Digitoday - Ilta-Sanomat

Microsoft teki tylyn tempun Windows 10:n selaimella

Microsoftin tietosuojakäytäntöä Edgessä avattuna.

Julkaistu: 31.7.2015 16:40

Microsoftin Edgestä tulee oletusselain päivityksen yhteydessä, halusi käyttäjä sitä tai ei.

Windows 10:n julkistus ei ole tuottanut kaikille hyvää mieltä. Yksi päreensä polttaneista on Firefox-selaimen takana olevan Mozillan toimitusjohtaja Chris Beard.

Beardin tuohtumuksen syy on siinä, että päivityksen yhteydessä Windows tekee Microsoftin uudesta Edge-selaimesta automaattisesti oletusselaimen. Näin tapahtuu, vaikka oletusselaimena olisi ollut Firefox, Chrome tai joku muu kuin Microsoftin toimittama selainohjelma.

Avoimessa kirjeessään Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadellalle Beard pyytää Microsoftia olemaan kääntämättä kelloa takaisin valinnan suhteen.

Microsoft on myös muuttanut rajapintojaan siten, että oletusselainta ei voi vaihtaa pelkästään klikkaamalla ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä nähtävää "tee tästä oletusselain" -valintaa. Tämä vasta avaa näkymän, josta käyttäjän on skrollattava oletusselaimen kohdalle ja ymmärrettävä painaa Edgen logoa, mikä vasta avaa valintaruudun.

Kännyköiden kanssa kasvaneille tämä voi olla vaikeaa.

– Nämä muutokset eivät häiritse meitä siksi, että me teemme Firefoxia. Ne häiritsevät meitä siksi, että miljoonien Windowsia rakastavien käyttäjien toiveita ei kuunnella sekä siksi, että heidän elämänsä tehdään aiempaa hankalammaksi, jos he tekevät erilaisia valintoja kuin mitä Microsoft pitää hyvänä, Beard kirjoittaa.

Microsoftilla on pitkä lista selainmonopolisyytöksiä takanaan, ja yhtiö joutui ensimmäisen kerran vastaamaan kilpailunrajoitussyytöksiin nettiselainten suhteen jo 90-luvulla.

Vuonna 2010 Microsoft alkoi tarjota käyttäjille selainvaihtoehtoja EU:n vaatimuksesta Euroopassa. Microsoft lopetti käytännön viime joulukuussa, ja vain kahdeksan kuukautta tämän jälkeen yhtiö on alkanut korvata vanhoja oletusselaimia Edgellään.