Pelottava ennustus: Näissä ammateissa robotti korvaa ihmiset

Tutkijat ovat esittäneet arvioita siitä, miten teknologia vaikuttaa työmarkkinoihin 20 vuoden kuluessa. Robottien arvioidaan kelpaavan esimerkiksi puhelinmyyjiksi, kun taas arkkitehdeiksi niistä ei ole.

27.5.2015 13:55 | Päivitetty 27.5.2015 13:01

Yhdysvaltalainen NPR-radiokanava on listannut, millä todennäköisyydellä robotti hoitavat tulevaisuudessa eri ammattikuntien töitä.

Ammatteja on arvioitu sen perusteella, vaativatko ne nokkelia ratkaisuja, tarvitseeko niissä auttaa muita henkilökohtaisesti, täytyykö työssä mahtua pieniin tiloihin ja edellyttävätkö ne neuvotteluja.

Tutkijoiden mukaan robottien on vaikeinta korvata mielenterveys- ja päihdetyötä tekevät sosiaalityöntekijät. Todennäköisyys tällaisen työn automatisointiin on vain 0,3 prosenttia.

Sen sijaan todennäköisimmin robotit hoitavat puhelinmyyjien työt. Tämän todennäköisyys on 99,0 prosenttia.

Tutkijoiden mukaan moni muukin työ on automatisoitavissa. Esimerkiksi kirjanpitäjien kohdalla tämän todennäköisyys on 97,6 prosenttia ja ravintolakokkien 96,3 prosenttia.

Sen sijaan todennäköisyys sille, että esimerkiksi arkkitehdin työn korvaavat robotit, on vain 1,8 prosenttia. Sisustussuunnittelijoiden kohdalla todennäköisyys on 2,2 prosenttia ja matemaatikoiden 4,7 prosenttia. Epätodennäköistä on myös, että erilaiset johdon tehtävät tulisivat robottien hoidettavaksi.

Osa tuloksista herättää kysymyksiä. NPR:n aineiston mukaan esimerkiksi manikyristin ja pedikyristin työ voi automatisoitua 94,5 prosentin todennäköisyydellä. Hierojienkin kohdalla todennäköisyys on 54,1 prosenttia. Myös asianajajien ja tuomarien välillä on iso ero: robotit vievät asianajajien työt vain 3,5 prosentin todennäköisyydellä, mutta tuomarien työt 40 prosentin todennäköisyydellä.

Eri ammattien tilannetta voi tarkastella NPR:n sivuilla. Tutkijat myöntävät, että arviot ovat karkeita ja ne voivat olla väärässä. Tulokset perustuvat vain yhteen tutkimukseen (pdf).

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on arvioinut, että tekoäly voisi korvata suomalaisten työpaikoista 36 prosenttia seuraavan 10–20 vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?