Digitoday

Puoliso kuuntelee Mirkan puhelinta: "Kaikkia valvoo NSA, minua myös kumppani"

Julkaistu: , Päivitetty:

Haastattelu
Mirka, 23, on valvonnan kohteena. Niin me kaikki, mutta Mirkaa valvoo valtioiden, yritysten ja rikollisten lisäksi avopuoliso.
Se tyypillinen tarina. Mirka oli uudessa suhteessa onnellinen. Sitten känni ja kumppanin työmatka johtivat siihen, että Mirka petti.

Asiasta keskusteltiin, ja käsittelyn jäljiltä oli kaksi vaihtoehtoa. Joko pari eroaisi tai kaikesta tulisi julkista. Mirka valitsi jälkimmäisen.

– Kun kumppani kertoi eri [teknisistä] seurantatavoista, en edes tiennyt, että niin voi tehdä. Luulin, että vain isot organisaatiot voivat valvoa toisia. Kumppani ilmoitti, että netistähän nämä opetellaan, Mirka muistelee.

Jos Mirka ei vastaa kumppanin puheluun, puhelin lähettää sijaintitiedon kumppanille. Kumppani voi kuunnella Mirkan puhelimen mikrofonia tai ottaa valokuvia sen kameroilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sehän on laitonta, Mirka ennättää kertomaan.

Niin on. Kyseessä on tallentava salakuuntelu, salakatselu tai molemmat. Rikokset eivät kohdistu Mirkaan, koska tämä on antanut luvan. Mutta Mirkan lähellä on joskus muita, kun kumppani valvoo.

Mirka ei juurikaan välitä.

– Kasvoin Lontoossa, jossa valvontakamerat ovat aina läsnä. Tiesin, että minua seurataan. Kun kuulin, että läppärini kamerasta saattaa katsoa joku, laitoin tarran päälle. Kaikkia valvotaan jo. Salaisuuksia ei pidä kertoa tuntemattomien vierellä.

Miltä kumppanin valvonta tuntuu?

– Ihan aluksi pahalta. Ymmärsin silti, että tämä oli oma valintani. En halunnut luopua kumppanista ja tiesin, etten ole luotettava.

Kumppani näkee myös puhelimen akun tason, kaikki tekstiviestit, WhatsApp-viestit, Facebook-viestit ja puhelutiedot.

– Tuntemattomatkin valvovat. Olen varma, että WhatsApp- ja Facebook-viestit päätyvät talteen, vaikka poistaisin ne. Näitä valvontajuttujahan on ollut paljon netissä. On paljon mukavampi ajatus, että kumppani näkee ne.

Mietin, kuunteleekohan kumppani tätä keskustelua?

– Kuuntelee. Puhuimme siitä ja näen sen tästä, Mirka sanoo ja näyttää Android-puhelimen ilmoituspalkissa näkyvää ikonia.

Seuranta on jatkunut marraskuusta 2013. Onko jo vaikea olla?

– Ei, se muuttui kiehtovaksi. Olen joskus jättänyt vastaamatta tahallaan, jotta ympärilläni käytävä keskustelu tulisi nauhoitetuksi. Ensimmäisellä kerralla kumppani suuttui. Sitten puhelimeeni lisättiin nappi, joka ilmestyy, kun hän soittaa. Voin siitä ilmoittaa, että nyt kannattaa kuunnella.

Onko seurannasta hyötyä?

– On helpottavaa, kun ei voi salailla. Tuntuu siltä, että on jotain konkreettista estämässä törttöilyjä, jotka kuitenkin sitten täysjärkisenä haluaisi jättää tekemättä. Tulee turvallinen tunne – sellainen kuin turvavyöstä autossa.

Puhelimen valvonta ei ole sama kuin ihmisen itsensä. Voihan luurin pistää laukun pohjalle toiseen huoneeseen. Vai voiko?

– Jos vietämme iltoja erossa, puhelimessa naksahtaa pieni ääni 10 minuutin välein. Ruudulle tuleva nappi ottaa selfien ja lähettää sen kumppanille. Jos en paina, kumppani nostaa soittoääntäni ja pirauttaa. Ei sitä voi välttää ilman, että epäilyt heräävät. Uusi elämä alkaa sillä hetkellä, jos poistun valvonnan alta tietoisesti. En halua sitä.

Moni varmasti ajattelee, että uusi elämä voisi tehdä hyvää, tai että elätte epätasapainoisessa suhteessa.

– Tehkööt omat päätöksensä itse. Tämä ei ole epätasapainoista, sillä minulla on kaikki samat oikeudet valvoa kumppaniani.

Mirka tekee jotain puhelimella ja puolta minuuttia myöhemmin näyttää kuvan rakennuksen sisäkatosta. Kuva on kumppanin toimistolta.

Mirka ei osaa nimetä sovellusta, jonka avulla seuranta tapahtuu. Saan luvan soittaa kumppanille ja kysyä.

– Tähän käytetään paria softaa, joilla voi seivata kuvia, ääntä, ja kaikenlaista muuta. Nämä yhdistyvät skripteihin, joilla tieto liikutetaan Google Driven kautta luurien välillä. Enempää en kerro, Mirkan kumppani selventää.

Mirkan nimi on muutettu.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuuro ja lähes sokea Max-koira, 17, nousi sankariksi Australiassa – suojasi vuoristoon eksynyttä 3-vuotiasta yön yli

  2. 2

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  3. 3

   Aviciin ruumis kuljetetaan pian Ruotsiin – poliisi vaitonainen kuoleman yksityiskohdista

  4. 4

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  5. 5

   Poliisi kommentoi Aviciin kuolemaa SVT:lle: ”Tiedämme, mitä hänelle tapahtui”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  4. 4

   Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

  5. 5

   Olli Lindholm sanoo suoran mielipiteensä The Voice of Finlandin tuomaristosta – asiat muuttuivat parempaan suuntaan Michael Monroen lähdön jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

  6. Näytä lisää