Näinkö Facebook näkee kasvomme? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näinkö Facebook näkee kasvomme?

Facebookin kasvojentunnistus tuottaa kasvoistamme kolmiulotteisia malleja. Tunnistamista mallintavan taidehankkeen lopputulos on pelottava.

Facebookin DeepFace-algoritmi toimii Sterling Crispinin taidehankkeen pohjana.

26.11.2014 19:42

Aavemaiset ja vääristyneet kasvot tuijottavat käyttäjää ruudusta. Kauhistuttavasta ulkomuodostaan huolimatta nämä voisivat olla sinun tai minun kasvot. Tältä me nimittäin näytämme tekoälyn "silmin", väittää taiteilija Sterling Crispin.

Crispinin taidehanke Data Masks perustuu Facebookin käyttämiin kasvojentunnistusalgoritmeihin. Facebook julkaisi viime talvena tutkimusartikkelin uudesta kasvojen tunnistamisteknologiasta. DeepFace-nimellä kulkeva hanke pystyy artikkelin kirjoittajien mukaan tunnistamaan kasvot 97,5 prosentin tarkkuudella sille annetusta 4 000 henkilön tietokannasta.

– Facebook tekee kaikkien kasvoista naamioita, Crispin sanoo Medium-lehden haastattelussa.

Data Masks takaisinmallintaa Facebookin algoritmeja ja pyrkii luomaan näiden perusteella kolmiulotteisia malleja algoritmin toiminnasta. Crispin on käyttänyt kasvokuvia kokoavien tietokantojen kuvia mallintamisen pohjana. Mallintamista ei kuitenkaan ole viety loppuun, mistä johtuen kasvot jäävät kammottavaan muotoonsa.

– Kasvojentunnistusalgoritmi näkisi kuvissa kasvot 99 prosenttia ajasta, kun taas ihminen ei tunnistaisi niitä lainkaan, Crispin pohtii.

Kasvojentunnistus on kiinnostanut paitsi IT-yrityksiä, myös turvallisuuviranomaisia. Esimerkiksi Yhdysvaltain tiedustelupalvelu FBI on ilmoittanut aloittavansa uuden kasvojentunnistamishankkeen.

– [Data Masks] paljastaa valvontavaltion näkemyksen ihmisten identiteetistä ja tekee tästä näkymättömästä vallasta näkyvää, Crispin pohtii kotisivuillaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?